Аналіз причин та шляхи запобігання виробничому травматизму на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний завод


Аналіз причин та шляхи запобігання виробничому травматизму на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний завод

Минулого тижня фахівці відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області провели нараду з керівництвом та відповідальними особами служби охорони праці приватного акціонерного товариства «Дніпровський металургійний завод».

З метою обговорення заходів щодо попередження виробничого травматизму та аналізу причин нещасних випадків які сталися на підприємстві, участь у нараді прийняли більш ніж 120 осіб.

Окрім фахівців Держпраці та  керівництва підприємства, були задіяні страховий експерт з охорони праці Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, директора по напрямкам, начальники структурних підрозділів підприємства, старші майстри, майстри, головні спеціалісти, представники цехових комітетів, представники підрядних організацій.

В ході засідання були заслухані звіти директора по охороні праці промислової безпеки та екології ПАТ «Дніпровський металургійний завод» Андрія Заспенко про статистику по виробничому травматизму на підприємстві; інформацію щодо нещасних випадків, які сталися на підприємстві; ситуацію по досягненню цільового показника по проведенню таких заходів на підприємстві як «поведінкові бесіди безпеки» у структурних підрозділах, що сприяє удосконаленню знань з питань охорони праці.

Начальник відділу нагляду у металургії і машинобудуванні Ольга Бондаренко довела до відома присутніх інформацію про стан виробничого травматизму за січень-серпень 2018 року на піднаглядових підприємствах металургії і машинобудування, в тому числі по Дніпропетровській області та безпосередньо на самому підприємстві.

Нагадала присутнім, що на колегіях Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області систематично заслуховуються керівники піднаглядних підприємств, стосовно нещасних випадків, що призвели до тяжких наслідків. У 50% таких випадків, за підсумками колегії, проводяться спеціальні розслідування, під час яких здійснюються позапланові інспекційні відвідування, що стосуються нещасного випадку,  з видачею припису.

Акцентовано увагу на необхідності аналізу та розгляду на нарадах, засіданнях, ситуацій щодо стану охорони праці та промислової безпеки, адже, це сприятиме запобіганню виробничого травматизму та створенню безпечних і не шкідливих умов праці на кожному робочому місці.

Крім того, фахівець нагадала, що на спільній нараді, яка була проведена з метою обговорення заходів, спрямованих на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці на підприємстві у лютому поточного року з керівництвом ПАТ «Дніпровський металургійний завод», було чітко визначено: «2018 рік  – рік безпечної праці».

«А тому, підвищення рівня обізнаності працівників в питаннях безпеки праці та промислової санітарії, своєчасне виявлення і усунення потенційних небезпек і ризиків так і повинно залишатися головною із стратегій підприємства». – додала Ольга Бондаренко.

Крім того, були запропоновані заходи щодо удосконалення організації профілактичної роботи – основними з яких є  підвищення рівня обізнаності працівників підприємства в питаннях охорони праці, своєчасне виявлення та усунення потенційних небезпек і ризиків, посилення контролю посадовими особами підприємств за дотриманням підлеглими працівниками вимог безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою та контролю за станом охорони праці на кожному робочому місці, адже це дозволить зберегти життя і здоров`я працівників та мінімізувати виникнення виробничих ризиків.

Джерело: прес-центр Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...