66% нещасних випадків стаються на виробництві через причини, усунення яких не потребує коштів


66% нещасних випадків стаються на виробництві через причини, усунення яких не потребує коштів

Майже 66% усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат. Серед працівників у віці від 14 до 30 років цей показник ще вищий і сягає 70,7%. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Зазначимо, 28 квітня відзначили Всесвітній день охорони праці, який цього року проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління».

Минулого року Фондом зареєстровано 816 (з них 47 смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві у віці від 14 до 30 років, які становлять 16,4% від загальної кількості всіх травмованих по Україні. Порівняно з попереднім роком, кількість страхових нещасних випадків серед молодих працівників збільшилась на 6%, з 770 до 816 випадків.

«Рівень травматизму серед працівників до 30 років в Україні високий, тому збільшення уваги до безпеки праці молодого покоління, збереження їхнього життя і здоров’я є одним з наших головних завдань. За статистикою, основними причинами такого травматизму є фізичний та психологічний стан розвитку молодих працівників, відсутність у них досвіду роботи та практичних навичок, погана обізнаність з небезпеками, пов’язаними з виконуваною роботою», – зазначив Євген Баженков.

Серед причин нещасних випадків, що сталися з працівниками у віці від 14 до 30 років, переважають організаційні – 70,7 % (577). Через психофізіологічні причини сталося 16,3% (133) нещасних випадків. Найчастіше травмуються робітники таких професій: гірник очисного забою (31 потерпілий), гірник підземний (30 потерпілих) та електрослюсар підземний (27 потерпілих).

Кількість профзахворювань серед працівників у віці до 30 років у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась з 2 до 5.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, суттєво знизити кількість травм на виробництві можливо без матеріальних затрат. Зокрема, потрібно посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації виконання робіт, а також вжити належних заходів щодо підвищення рівня професійної підготовки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Зазначимо, загалом у минулому році порівняно з 2016 роком кількість всіх нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на 4,2% (з 4 766 до 4 965). Водночас, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 8,8% – з 364 до 332.

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною, а їх рівень високим. У порівнянні з 2016 роком кількість професійних захворювань у 2017 році збільшилась на 21,7%, або на 348 випадків (з 1 603 до 1 951).

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Фонду соціального страхування України.

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...