Запалити, та не згоріти, або Профілактика пожеж під час святкування Нового року


Запалити, та не згоріти, або Профілактика пожеж під час святкування Нового року

Незабаром Новорічні та Різдвяні свята. На жаль, у святкові дні спостерігається різке збільшення кількості пожеж у місцях з масовим перебуванням людей. Здебільшого вогонь спалахує через нехтування вимогами пожежної безпеки: приміщення для святкування оздоблюють прикрасами, виготовленими з легкозаймистих матеріалів, не оброблених вогнезахисними засобами, присутні на заході, захопившись святкуванням, залишають запалені сірники, недопалки, свічки, бенгальські вогні поблизу легкозаймистих поверхонь. Досить часто експлуатуються несправна електропроводка, електроприлади в аварійному стані, не дотримуються вимоги щодо улаштування евакуаційних шляхів і виходів.

На що слід звернути увагу, готуючись до святкування

Готуючись до святкування, слід ретельно оглянути приміщення, де планується проведення масових заходів, і переконатися в його готовності в протипожежному плані.

У приміщенні мають бути:

  • достатня кількість справних засобів пожежогасіння;
  • справні засоби зв’язку:
  • працюючі системи протипожежного захисту;
  • двері, що вільно відкриватися в бік виходу з приміщень;
  • відповідні знаки безпеки, що вказують напрям до евакуаційних шляхів і виходів і первинних засобів пожежогасіння.

Якщо планується захід з присутністю більше 50 осіб, необхідно підібрати приміщення, забезпечене не менш ніж двома евакуаційними виходами, що не мають на вікнах глухих ґрат.

Слід оглянути евакуаційні шляхи і виходи, щоб переконатися, що вони:

  • нічим не захаращені;
  • мають неслизьку підлогу;
  • безпечні для евакуації людей.

Килими та килимові доріжки:

  • в місці встановлення ялинки мають бути прибрані;
  • в інших місцях:
    • надійно кріпитися до підлоги;
    • бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння;
    • мати помірну димоутворюючу здатність.

Дерев’яні та інші легкозаймисті конструкції мають бути оброблені вогнезахисним складом (за винятком вікон, дверей, підлоги і стелажів).

Зали, де відбуватиметься святкове дійство, не мають бути переповнені відвідувачами. Місткість обідніх залів кафе і ресторанів має відповідати вимогам норм проектування.

Важливо!

У разі відсутності норм проектування місткість приміщень необхідно визначати з розрахунку не менше 1,4 м² на посадочне місце.
В обідніх залах мають постійно утримуватися вільними основні проходи шириною не менше 1,35 м, що ведуть до евакуаційних виходів, а також проходи до окремих посадочних місць.

Встановлювати тимчасові естради, помости, освітлювальну та музичну апаратуру, прокладати кабелі та проводи слід таким чином, щоб не погіршити умови евакуації наявних електроприладів, дотримуючись вимог Правил улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 24 липня 2017 р. № 476.

Адміністрацією закладу мають бути визначені та обладнані спеціально відведені місця для куріння, облаштування яких не суперечить вимогам Правил пожежної безпеки, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 р. № 1417, та Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22 вересня 2005 р. № 2899-IV. Під місця для куріння має відводитися не більше 10% загальної площі приміщення. Їх слід обладнати припливно-витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Ніщо так не прикрашає святкування Нового року, як гарно вбрана ялинка. Однак варто пам’ятати, що деревина дуже добре горить. Найбільш пожежонебезпечні сухі ялинки та сосни, які простояли довгий час у приміщенні. Штучні дерева купують через їх практичність і приємний зовнішній вигляд, вони не завдають шкоди природі і не викликають алергічних реакцій. Проте купуючи штучну ялинку, слід керуватись вимогами до матеріалів, з яких вона виготовлена.

Не рекомендуємо

Не слід зупинятись на найдешевшому варіанті штучної ялинки. Скоріш за все, перед вами виріб, виготовлений з полімерних відходів, які за високої температури починають розкладатися з виділенням токсинів, викликаючи отруєння.

Не забувайте про наступні правила:

  • ялинка:
    • має бути встановлена на стійкій підставці, подалі від опалювальних приладів і нагрівальних елементів;
    • має розташовуватися так, щоб не заважати руху та не загороджувати виходи з приміщення;
  • гілки її мають знаходитися на відстані не менше 1 м від стін і стелі.

Забороняється!

Прикрашати ялинку справжніми свічками і легкозаймистими прикрасами:

  • паперовими гірляндами;
  • іграшками з вати, марлі та картону, не просоченими вогнезахисними засобами.

Обережно з піротехнікою!

Для посилення святкової атмосфери на заходах часто використовують різні піротехнічні вироби: бенгальські вогні, феєрверки, хлопавки, ракети. У них зазвичай містяться порох, хімічні добавки і деяка кількість металу, що робить їх не такими-то й безневинними забавами. На жаль, через необережність при використанні піротехніки відбувається чимало нещасних випадків. Через неякісні або неправильно використані феєрверків громадяни отримують травми очей, опіки рук та інших частин тіла.

Пам’ятайте! Необережне використання бенгальських вогнів, хлопавок і свічок біля ялинки може викликати пожежу!

Щоб уникнути нещасних випадків, необхідно:

  • купувати піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих торгових точках (мають бути в наявності сертифікат відповідності, інструкція з використання, а продукт сам має відповідати строку придатності та мати непошкоджену упаковку);
  • користуватися піротехнічними виробами на відстані не ближче:
    • 50 м від будівель та споруд;
    • 100–150 м від АЗС чи інших вогненебезпечних об’єктів;
  • після підпалу ґніту відійти на відстань не менше 10 м;
  • після приведення виробу в дію, незалежно від того, спрацював він чи ні, не можна підходити до нього 15–20 хвилин (ґніт може ще повільно горіти, і тоді виріб дострілює).

Забороняється!

Запускати феєрверки, салюти в приміщеннях, місцях великого скупчення людей, поблизу автозаправок, ліній електропередач і газопроводів.

Дії персоналу у випадку виникнення пожежі

У закладах з масовим перебуванням людей мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани евакуації, а також інструкції, що визначають дії персоналу для забезпечення евакуації людей. Для об’єктів, у яких можливе перебування людей уночі, інструкції мають передбачати також дії в нічний час.

Персонал місць з масовим перебуванням людей:

  • має бути проінструктований про порядок дій у випадку пожежі;
  • не рідше разу на півроку проходить практичні заняття з відпрацювання навичок дій в екстремальних ситуаціях;
  • має вміти користуватися вогнегасниками та іншими засобами пожежогасіння.
У разі загоряння ялинки

→ Якщо ялинка зайнялася, потрібно:

  • не торкаючись до неї голіруч, опустити її на підлогу;
  • накрити її цупкою тканиною, щоб обмежити доступ повітря;
  • загасити полум’я вогнегасником, залити водою або засипати піском.

Важливо!

Синтетичну ялинку не можна гасити водою!

У разі потрапляння до небезпечної зони:

  • під час евакуації палаючі приміщення і задимлені місця проходити швидко, затримавши подих, захистивши ніс і рот вологою щільною тканиною;
  • у сильно задимленому приміщенні пересуватися поповзом або пригнувшись (у прилеглому до підлоги просторі чисте повітря зберігається довше);
  • якщо на людині загорівся одяг, допомогти скинути його або накинути на нього будь-яке покривало і щільно притиснути, не давати людині в палаючому одязі бігти;
  • під час евакуації не користуватися ліфтами — використовувати сходи і пожежні сходи (за їх наявності);
  • не підходити до вибухонебезпечних предметів і не чіпати їх.
У разі виявлення пожежі (ознак горіння):
  1. Негайно повідомити адміністрацію закладу або особу, відповідальну за пожежну безпеку об’єкта.
  2. За потреби викликати пожежно-рятувальну службу за номером телефону 101, назвати адресу об’єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.
  3. За необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газову тощо).
  4. Вжити (за можливості) заходів для евакуації людей, гасіння пожежі та порятунку матеріальних цінностей.

Світлана Трошина, заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...