Підставка під вогнегасник власноруч — дешево та зручно


Підставка під вогнегасник власноруч — дешево та зручно

Перебуваючи в приміщеннях різних громадських будівель, я помітив, що деякі вогнегасники вішають на стіну. Виявляється, це визначено відповідними нормами. Проте іноді вогнегасники з різних причин закріпити на стіні неможливо, і тоді їх встановлюють на видних місцях на підлозі. Деякі ж вогнегасники через їхні конструктивні особливості неможливо поставити й таким чином. Виглядає досить негарно, коли, скажімо, вуглекислотні вогнегасники валяються десь за дверима приміщення або під шафою.

Для таких вуглекислотних вогнегасників продають спеціальні підставки, які допомагають вогнегаснику розміщуватися у вертикальному положенні. Проте у віддалених населених пунктах придбати таку підставку складно через її значну ціну.

Але я зрозумів, що можна виготовити підставку для вогнегасника  власноруч — вона буде не гірша за магазинну й навіть ще більш стійка.

Хочу поділитися одним із способів, як виготовити підставку для вуглекислотних вогнегасників типу ВВК-1,4 (ОУ-2) або ВВК-2 (ОУ-3).

Нам знадобляться деталі від старих меблів, які досить часто викидають на смітник або використовують як тверде паливо.

Отже, за роботу.

1. Візьмемо якусь частину дерев’яних меблів — дошку або ДВП — та випиляємо пилкою чи електролобзиком ось таку трикутну заготовку з отвором всередині.

Діаметр корпусу вогнегасника становить 110 мм, а отвір слід випиляти трохи меншим — він забезпечить стійкість вогнегасника. Для виготовлення отвору можна скористатися стандартними коронними свердлами (кільцевими пилами) діаметром 76, 89 чи 102 мм.

В цьому отворі вогнегасник досить добре утримується у вертикальному положенні. Підніжками для цієї підставки можуть слугувати три кришечки від пластикових пляшок (їх зазвичай також викидають на смітник).

2. Для ще більшої стійкості вогнегасника виготовимо з цього ж ДВП чи дошки три упори, які закріпимо по кутах трикутника.

Для скріплення всіх деталей достатньо навіть трьох шурупів. Ніжку і упор можна просто закріпити одним шурупом.

3. Для вогнегасників більших розмірів готову підставку бажано посилити верхнім трикутником.

4. Для надання кращого вигляду підставку можна пофарбувати, наприклад, у червоний колір.

Автор: Віталій Арсененко, учень 5 класу Сухополов’янської школи Прилуцького району Чернігівсьуої області.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека» №4, 2017.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...