Звертаємо увагу роботодавців на охорону праці сторожів


Звертаємо увагу роботодавців на охорону праці сторожів

Аналіз нещасних випадків за 2016 рік свідчить, щоостаннім часом збільшилась їх кількість внаслідок падіння на території підприємств та при обході й огляд об’єктів охоронниками та сторожами. Особливо у зимовий період підвищується ризик займання приміщень, де здійснюється чергування. Протягом минулого року подібних випадків в області сталося 8 або 11% від загальної кількості.

Під час минулорічних перевірок дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки встановлено, що у більшості підприємств не створені безпечні умови праці на робочих місцях сторожів та охоронників.

Стан електробезпеки на об’єктах охорони не відповідає вимогам Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів.

Найбільш типовими порушеннями вимог електробезпеки є:

наявність оголених електропроводів, відсутність запираючих пристроїв на електрошафах, непроведення замірів контурів заземлення та опору ізоляції електроустановок у встановлені терміни, неправильне підключення світильників та електричних розеток, порушення термінів проведення навчання і перевірки знань з питань електробезпеки. Має місце використання саморобних електронагрівальних приладів.

   Особливу увагу треба звернути й на інші порушення вимог охорони праці та промислової безпеки, які можуть призвести до травмування та загибелі:

– знаходження ліжок та іншого обладнання, інвентарю на робочих місцях сторожів;
– не розроблені схеми руху сторожів;
– пішохідні доріжки несвоєчасно прибираються від снігу та льоду, посипаються спеціальною сумішшю для запобігання від падіння та травмування;
– сторожі не в повному обсязі забезпечені спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту;
– відсутні плани ліквідації аварійних та небезпечних ситуацій;
– об’єкти охорони недостатньо освітлені, сторожі не забезпечені ліхтарями;
– посадові особи підприємств та закладів не здійснюють систематичний контроль за додержанням сторожами та охоронниками правил внутрішнього трудового розпорядку та виконання ними охоронних функцій тощо.

Отже, звертаємо увагу роботодавців та відповідальних посадових осіб з питань охорони праці: на підприємствах є обов’язковим створення для сторожів або охоронників належних та безпечних умов праці, особливо у зимовий період, та посилення контролю за виконанням своїх обов’язків та інструкцій з питань охорони праці сторожами/охоронниками.

За необхідністю слід переглянути умови праці та провести інструктажі.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання