Значна кількість неоформлених працівників на Сумщині працює у небезпечних умовах


Значна кількість неоформлених працівників на Сумщині працює у небезпечних умовах

У результаті 39 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, що використовують найману працю, починаючи з березня поточного року фахівцями Управління Держпраці у Сумській області виявлено 88 неоформлених працівників на 22 підприємствах. Використовуючи незадекларовану працю, недобросовісні роботодавці перекладають всі ризики, пов’язані з виконанням робіт, на працівників, часто не обізнаних у вимогах трудового законодавства.

Такі роботодавці не забезпечують належний рівень охорони праці на виробництві, наявність і використання засобів індивідуального захисту, проведення інструктажів, медоглядів працівників, що призводить до виникнення нещасних випадків на виробництві. Неоформлені працівники позбавлені соціальних гарантій.

Управлінням Держпраці у Сумській області проведено значну роботу щодо виявлення неоформлених працівників на підприємствах області. Налагоджено співпрацю з Сумською обласною державною адміністрацією, Державною фіскальною службою України, Фондом соціального страхування, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами.

Лише упродовж перших днів травня поточного року Управлінням Держпраці у Сумській області виявлено 56 неоформлених працівників, з них 20 – на підприємстві, що проводить роботи з укладення бруківки у житлових дворах обласного центру, 3 – у суб’єкта господарювання, який організовує роботи з утеплення фасадів будинків. 12 нелегальних працівників, які не мали відповідної підготовки, були залучені роботодавцем до перекриття покрівель будинків.

З метою роз’яснення вимог трудового законодавства та з питань охорони праці фахівцями Управління Держпраці у Сумській області проведено семінар для будівельних організацій міста Суми, а також нараду з посадовими особами ПАТ «Сумбуд».

 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Державної служби України з питань праці.

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...