Зміна істотних умов праці: чи завжди слід попереджати за два місяці


Зміна істотних умов праці: чи завжди слід попереджати за два місяці

Мінсоцполітики нагадало, що у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, про що працівника повідомляють не пізніше, ніж за два місяці

Фахівці відомства звернули увагу на п. 31 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів», згідно з яким якщо при розгляді трудового спору буде встановлено, що зміна істотних умов трудового договору проведено не у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці, то така зміна з урахуванням конкретних обставин може бути визнана судом неправомірною з покладанням на власника або уповноваженого ним органу обов’язку відновити працівникові попередні умови праці.

У разі встановлення нових або зміни діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець повинен сповіщати працівника за два місяці. У разі досягнення згоди між сторонами трудового договору ніякогої обов’язку щодо повідомлення працівника законодавством про працю не встановлено.

Лист Мінсоцполітики від 02.10.2015 р № 413/06/186-15

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН