...

Безпечні умови праці – це життя та здоров’я працівників


Безпечні умови праці – це життя та здоров’я працівників

Сьогодні державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріорітету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці

Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань на виробництві були, є і повинні залишатися одними з найважливіших та актуальних на будь-якому підприємстві, незалежно від форми власності, його розмірів та кількості працівників.

Одним із найбільш наочних показників прагнення роботодавців дотримуватися умов безпечної праці є статистика у сфері виробничого травматизму та професійних захворювань.

Аналіз стану виробничого травматизму та професійних захворювань у Тячівському районі Закарпатської області за 15 років діяльності Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України свідчить про значне зниження виробничого травматизму.

За період із 2001 по 2015 роки в районі сталося 58 нещасних випадків, у тому числі 16 із смертельним наслідком, та розслідувано два випадки професійного захворювання. Із 41 випадку – 26 закінчилися стійкою втратою працездатності (інвалідністю), 15 чоловік повернулися до роботи. Із 16 смертельних випадків 5 сталися на лісозаготівлях, 3 – на Солотвинському солеруднику. Інші 4 випадки – на Солотвинському продринку, Тячівській філії ВАТ «Закарпатгаз», Солотвинській дільничій лікарні, ПАТ «Закарпаттяобленерго», 4 – ЛДК Тарасівська філія КЕВРЗ. Із 41 нещасного випадку 18 сталося у деревопереробній галузі, 6 випадків – на лісозаготівлі, 3 – на Солотвинському солеруднику, 3 – на Закарпатському заводі «Електроавтоматика», 12 випадків сталися на підприємствах інших галузей господарства. Аналіз показує, що із загальної кількості нещасних випадків 24 сталися у деревопереробній та лісозаготівельній галузях. У 2015 році у Тячівському районі нещасних випадків не зареєстровано.

Під час розслідування нещасних випадків на підприємствах основними причинами встановлено технічні та організаційні, тобто не дотримання вимог інструкцій з охорони праці: невиконання посадових обов’язків, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів тощо, що свідчить про недостатній контроль керівників підприємств за організацією навчання та перевірки знань з питань охорони праці, якістю проведення інструктажів з питань охорони праці та іншими недоліками в організації безпечного виконання робіт.

З метою профілактики попередження виробничого травматизму та покращення стану охорони праці страховим експертом з охорони праці відділення постійно проводяться консультації та роз’яснення законодавства про охорону праці.

Слід також відмітити підприємства, керівники яких сумлінно виконують свої посадові обов’язки щодо охорони праці, а саме: ПП «І.М.Палінкаш» в смт. Тересва, на підприємстві якого працює 70 робітників, ПП «І.І. Русінко», ПП «В.В. Манзюк», керівники цегельного заводу «Стаф», Брустурянського лісгоспу, Мокрянського лісгоспу, ТОВ «Тернотекс» та інші.

Але поряд із вищеназваними підприємствами є й багато таких, які злісно не виконують свої обов’язки, не ведуть журнали інструктажу з охорони праці, не проводять профілактичні заходи. На жаль, є й такі роботодавці, які приховують нещасні випадки на своєму підприємстві з метою уникнення покарання.

Сьогодні на багатьох підприємствах недоліки з організації охорони праці пов’язують, насамперед, з економічною кризою. Однак, слід зазначити, що саме роботодавець повинен створювати належні безпечні умови праці, сприяти усвідомленню кожним працівником, що дотримання вимог охорони праці є запорукою не тільки збереження здоров’я, але й вирішення економічних та соціальних проблем.

Займатися профілактикою виробничого травматизму і профзахворювань необхідно щодня. Однак, часто роботодавці звертають увагу на умови праці лише після того, як з їхніми працівниками стається біда. Вкрай необхідно, щоб запрацював основний принцип державної політики в галузі охорони праці – пріоритет життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, який закладений у ст. 4 Закону України «Про охорону праці». А це можливо лише за умови, коли власник перш за все вболіває за стан виробничої безпеки, і котрий нікому не дозволяє нехтувати вимогами правил безпеки, інших нормативних актів та директивних документів.

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду у Тячівському районі Закарпатської області Василь Візічканич

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України