Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс вересневого номера (№ 9, 2023)


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс вересневого номера (№ 9, 2023)

Раді представити вам вересневий номер Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека». Літо промайнуло, як завжди, швидко — і ось ми знову входимо в осінній період. А він передбачає багато роботи. Підготовка до опалювального сезону, перевірка спецодягу працівників для роботи в більш холодну пору та багато іншого.

У цьому номері говоримо, зокрема, про те, в яких випадках можливе облаштування найпростіших укриттів. Розробляємо порядок дій працівників за сигналом «Увага всім». Готуємо ефективний моніторинг режимів опалення. А ще розглядаємо ваші питання, теми яких часто тривожні. «Якою має бути структура інструкції про порядок дій персоналу в разі терористичного акту або загрози його вчинення» — ось одне з них… Намагаємося відповідати чітко та структуровано, ніби це просто робочі моменти… І попри все сподіваємося, що наступними будуть питання «Як забезпечити безпеку на будівельних майданчиках країни, яка перемогла та відновлюється».

 

У вересневому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

 

РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Розслідування нещасного випадку на виробництві. З’ясовуємо обов’язки комісії та роботодавця

Конституція України гарантує громадянам право на належні, безпечні і здорові умови праці. Єдиний порядок організації охорони праці в Україні визначає Закон України «Про охорону праці», згідно ст. 22 якого, роботодавець повинен організовувати розслідування і вести облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій.

 

ІНФОРМУЮТЬ ПОСАДОВІ ОСОБИ

Забезпечення рівноправ’я жінок і чоловіків у трудових відносинах. За які порушення роботодавець зобов’язаний сплатити штраф

Рівноправність жінок та чоловіків у трудових відносинах ґрунтується на нормах Конституції України, Кодексу законів про працю України, законів України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

У яких випадках можливе облаштування найпростіших укриттів?

З одного боку, питання, винесене в назву публікації, є доволі розмитим та неконкретизованим. З іншого, — достатньо чітку та однозначну відповідь на нього містить ст. 32 Кодексу цивільного захисту України.

 

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА ТА ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Як уберегтися при надзвичайних ситуаціях воєнного характеру? Розробляємо порядок дій працівників за сигналом «Увага всім»

Із розвитком виробництва та зростанням його темпів збільшується кількість ризиків для життя і здоров’я людини. Повномасштабне вторгнення на територію України, безумовно, додало ще більше небезпек для всього її населення. Тим не менш, життя триває. Підприємства продовжують функціонувати, а працівники — виконувати свої трудові обов’язки. Проте підступність ризиків, пов’язаних із веденням воєнних дій, полягає в їх непередбачуваному виникненні — вони можуть трапитися будь-де та будь-коли. «Класифікатор Надзвичайних Ситуації ДК 019:2010», якому надано чинності наказом Держпродспоживслужби від 11.10.2010 р. № 457, подає визначення надзвичайній ситуації воєнного характеру.

 

ЕКСПЕРТ РЕКОМЕНДУЄ

Небезпека харчових отруєнь та кишкових інфекцій. Як запобігти?

Тепла пора — час відпусток і великої різноманітності сезонних продуктів. Водночас спекотні дні, які розпочинаються в червні та можуть тривати до середини вересня, часто призводять до ризиків отримання харчових отруєнь і кишково-шлункових інфекцій. Попри постійні попередження від фахівців медичної сфери й засобів масової інформації, офіційна статистика свідчить, що випадків отруєнь із року в рік не меншає. За словами спеціалістів, у спекотну погоду найбільш розповсюдженими інфекційними захворюваннями є ботулізм і сальмонельоз. За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, з початку поточного року лише в столиці нашої країни було зареєстровано 7 спалахів сальмонельозу.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІ

Метод FMEA — необхідний інструмент для виявлення недоліків у системах управління безпекою й охороною праці

Система управління безпекою праці та охороною здоров’я спрямована на керування професійними ризиками, які пов’язані з виробничою діяльністю організацій. Причому процес керування професійними ризиками являє собою організаційні, правові, технічні, медичні заходи, що здійснюються роботодавцем із метою зменшення ймовірності настання інциденту з працівником під час роботи. Це відбувається за рахунок запобігання або усунення впливу небезпек та небезпечних/шкідливих чинників. Для цього використовують різні шляхи: аналіз нещасних випадків, аварій, інцидентів, санітарно-гігієнічних/ергономічних умов та інше. Однак часто його основою стає небезпечна подія, яка так чи інакше призвела до певних людських і фінансових збитків.

 

АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ

Ефективний моніторинг режимів опалення. Подбайте про комфорт працівників уже зараз

Завершення літа й прихід осені — це час, коли більшість із нас замислюється над забезпеченням необхідного рівня тепла всередині приміщень. Опалювальні системи в офісах стають невіддільною частиною створення затишку та підвищення продуктивності працівників, до того ж у сучасному світі ефективний моніторинг режимів опалення є ключовим і для зниження витрат підприємств. Тож у цій статті ми розглянемо основні проблеми, пов’язані з опаленням у громадських будівлях, задля забезпечення комфорту людей, які перебувають у них.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Домедична допомога при підозрі на травми органів слуху: як не нашкодити

  • Ризики та шкідливі фактори, що можуть призводити до втрати слуху
  • Ключові ознаки й симптоми погіршення слуху
  • Профілактика: як уберегтися від баротравм?
  • Рекомендації щодо надання домедичної допомоги при травмах органів слуху

 

ТОП-100 ЗАПИТАНЬ ДО ЕКСПЕРТІВ

Як оформити наказ про затвердження переліків посад і професій працівників закладу освіти для проведення навчання з ОП

Відповідно до вимог п. 2, 3 розд. ІІІ Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, затвердженого наказом МОН України від 18.04.2006 р. № 304, «навчанню і перевірці знань підлягають усі без винятку працівники установ та закладів освіти з урахуванням умов праці та їх діяльності (педагогічної, громадської тощо).

 

Що має бути зазначено в наказі про призначення осіб, відповідальних за санітарний стан та утримання територій закладу, і як визначити їхні обов’язки

Наказ про призначення осіб, відповідальних за санітарний стан та утримання територій закладу освіти, розробляється відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Санітарних регламентів, затверджених наказами МОЗ України № 2205 від 25.09.2020 р. та № 234 від 24.03.2016 р. Під час оформлення цього документа варто скористатися зразком, запропонованим у цій статті.

 

Якою має бути структура інструкції про порядок дій персоналу в разі терористичного акту або загрози його вчинення

Така інструкція має розроблятися відповідно до ст. 20, 39 Кодексу цивільного захисту України з метою захисту працівників та здобувачів освіти від впливу небезпечних факторів, що виникають унаслідок терористичних актів, забезпечення швидкого реагування на виникнення або загрозу вчинення надзвичайних ситуацій соціального характеру.

 

А також вашій увазі:

Пам’ятки

Накази

Інструкції

Програми

Інші документи

Моніторинг законодавства

Календар-планер на вересень 2023 року інженера з охорони праці

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу

до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми