Здійснення ефективної профілактичної роботи дає свої позитивні результати


Про статутні напрями діяльності у 2013 році відділення виконавчої дирекції Фонду в м. Коростені Житомирської області та завдання на майбутнє розповідає начальник відділення Анатолій Клименко:

«Серед пріоритетів діяльності Фонду є проведення профілактичної роботи, спрямованої на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці.

Здійснення ефективної профілактичної роботи дає свої позитивні наслідки, якщо проаналізувати стан виробничого травматизму за 2013 рік в порівнянні з 2012 роком, то можна сказати, що виробничий травматизм суттєво зменшився, а саме: в 2013 році за оперативними даними в місті та районі сталося 17 нещасних випадків, з них 14 випадків – страхові, що на 4 випадки менше, ніж у 2012 році. Якщо в 2012 році сталося 3 смертельних випадки та 1 груповий, то смертельних та групових у 2013 році – не було. Наразі негативною залишається тенденція щодо зростання кількості професійних захворювань. У 2013 році було зафіксовано 3 випадки професійних захворювань, що на 1 випадок більше, ніж у 2012 році.

Важливими напрямами роботи з питань профілактики є участь страхового експерта з охорони праці у роботі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на виробництві, проведення перевірок стану охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності. Так, протягом 2013 року взято участь у роботі комісій з розслідування 17 нещасних випадків, в тому числі 2 випадків смерті на підприємстві, а також в розслідуванні 3 професійних захворювань, що становить 100% від загальної кількості.

Здійснено 91 перевірку стану профілактичної роботи щодо створення здорових та безпечних умов праці на підприємствах, з них 3 фізичних осіб, які використовують найману працю, а також було проведено 8 спільних перевірок з теруправлінням Держгірпромнагляду у Житомирській області, 27 – з Коростенським УПСЗН, під час яких виявлено 557 порушень законодавства про охорону праці. Роботодавцям внесено 91 подання з встановленим терміном на усунення виявлених недоліків.

З метою пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці протягом 2013 року відділенням виконавчої дирекції Фонду у м. Коростені було проведено або взято участь у проведенні 5 семінарів, а саме: 09.04.2013 та 10.04.2013 були проведені семінари на базі «Вагону охорони праці» Південно-західної залізниці з начальниками залізничних станцій Коростенської дирекції залізничних перевезень та начальниками структурних підрозділів локомотивного депо «Коростень», 17.04.2013 було взято участь в семінар-нараді по питанням охорони праці з працівниками Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування», 24.04.2013 до Дня охорони праці семінар проводився під гаслом: «Нешкідливі та безпечні умови праці – запорука здоров’я працюючих», 10.10.2013 був проведений семінар на тему: «Життя та здоров’я на робочому місці – основне право людини». При проведенні 2 семінарів учасники забезпечувались нормативними документами з охорони праці.

Під час перевірок профілактичної роботи та розслідувань нещасних випадків і профзахворювань роботодавцям та спеціалістам підприємств надано 114 консультацій з основних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», Закону України «Про охорону праці», «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 №1232, та щодо створення і поліпшення функціонування системи управління охороною праці, розслідування нещасних випадків та з інших питань.

Взято участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 18 підприємствах, у розробленні комплексних заходів на 91 підприємстві.

За участю страхового експерта з охорони праці постійно здійснюються заходи, спрямовані на запобігання нещасним випадкам на виробництві, так у засобах масової інформації за період 2013 року було надруковано 6 статей. Кожен місяць на Інтернет сторінці міськвиконкому висвітлюється оперативна інформація про стан виробничого травматизму в місті та районі.

Одним із напрямів профілактичної роботи Фонду є проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці інженерів з охорони праці та відповідних посадових осіб з охорони праці. Відповідно до статей 1 та 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» з 7 по 11 жовтня 2013 року за рахунок коштів Фонду було проведено навчання і підвищення кваліфікації 90 спеціалістів з питань охорони праці. Учасників навчальних груп було забезпечено комплектами підручників, DVD-R дисками, буклетами з охорони праці, зразками актів Н-1, Н-5, П-4 та інших.

Підводячи підсумки року, хочу наголосити, що відділенням виконавчої дирекції Фонду зроблено все можливе для забезпечення гарантій соціального захисту, охорони життя та здоров’я людини праці.

Відділення стабільно виконувало фінансові зобов’язання щодо відшкодування шкоди та надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві, покращення якості послуг, створення усіх можливих умов для усунення обмежень життєдіяльності потерпілих.

Сподіваюся, що попри складні політичні, соціально-економічні процеси в державі, завдяки нашій злагодженій і напруженій роботі Фонд і надалі успішно виконуватиме покладену на нього суспільну місію.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України