Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку на підприємстві «Коростенський щебзавод»


Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку на підприємстві «Коростенський щебзавод»

Комісія, утворена Управлінням Держпраці у Житомирській області, завершила спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався з працівниками Товариства з додатковою відповідальністю «Коростенський щебзавод”.

07 лютого 2018 року слюсарі підприємства отримали завдання відремонтувати гальмівний пристрій великовантажного автомобіля-самоскида БелАЗ. У зв’язку з тим, що задні колеса самоскида унеможливлюють доступ до його гальмівної системи, працівникам потрібно було насамперед провести демонтаж коліс із задньої ступиці. Після виконання підготовчих робіт потерпілі, не спустивши повітря з шин обох коліс, що передбачено технологічним процесом, почали відкручувати гайки кріплення зовнішнього заднього колеса. Коли всі гайки були відкручені і працівники збиралися знімати прижими кріплення заднього колеса, зовнішнє колесо злетіло зі ступиці, збило з ніг обох слюсарів і впало на них зверху. Один потерпілий від отриманих травм загинув на місці події, інший – помер у лікарні.

За результатами проведення спеціального розслідування комісією встановлені організаційні причини настання нещасного випадку: порушення технологічного процесу, невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці. Крім того, встановлено осіб з числа працівників заводу, дія або бездіяльність яких призвели до настання нещасного випадку. Директору ТДВ «Коростенський щебзавод» запропоновано притягнути винних осіб до дисциплінарної відповідальності та у визначені терміни виконати низку заходів щодо усунення причин настання нещасного випадку.

Зазначений нещасний випадок вважається пов’язаним з виробництвом і береться на облік ТДВ «Коростенський щебзавод».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Державної служби Україїни з питань праці.

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...