Затверджено Норми безоплатної видачі ЗІЗ працівникам виробництва матеріалів і виробів на основі хризотилового азбесту


Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наказом № 601 від 28 серпня 2013 року затвердило Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам виробництва матеріалів і виробів на основі хризотилового азбесту.

Ці Норми розроблено для професій працівників, які виконують роботи з виробництва матеріалів і виробів на основі хризотилового азбесту.

Міністерство нагадує, що в спеціальному одязі допускається застосування бавовняних та змішаних (бавовняно-поліефірних, бавовняно-капронових) тканин, що мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідно до сфери застосування. Для працівників, які працюють в умовах впливу азбестового пилу, спецодяг повинен виготовлятися з бавовняної тканини типу молескін з посиленим сатиновим переплетенням. Під час можливого контакту з вологою азбестоцементною масою шкіру відкритих частин тіла працівників необхідно захищати дерматологічними засобами.

Вимоги до рівня безпеки ЗІЗ, проведення процедури оцінки відповідності таким вимогам, встановлення правил маркування зазначених засобів та введення їх в обіг повинні відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року N 761 (зі змінами).

Забезпечення ЗІЗ працівників, а також порядок їх утримання та зберігання здійснюються відповідно до вимог Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24 березня 2008 року N 53, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2008 року за N 446/15137 (зі змінами).

Контроль за правильністю та своєчасністю забезпечення працівників ЗІЗ здійснюють органи державного нагляду за охороною праці та служби охорони праці підприємств.

Наказ № 601 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.