Запропоновано змінити правила працевлаштування інвалідів на підприємствах із шкідливими умовами


Запропоновано  змінити правила працевлаштування інвалідів на підприємствах із шкідливими  умовами

Законопроектом запропоновано врахувати особливості підприємств з високим відсотком робочих місць зі шкідливими умовами праці

У парламенті зареєстрований законопроект № 2750 (автор — нардеп О. Нечаєв, Опозиційний блок), яким пропонується внести зміни до ст. 19 Закону «Про основи захищеності інвалідів в Україні» з метою введення збалансованих вимог щодо створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Запропоновано при розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів не включати кількість працівників, які працюють у шкідливих та важких умовах праці, а також на об’єктах підвищеної небезпеки, зареєстрованих в державному реєстрі об’єктів підвищеної небезпеки, до середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік.

Як приклад у пояснювальній записці наводяться підприємства хімпрому, які мають більшість робочих місцях з шкідливими умовами праці, на яких неможливо створити робочі місця для інвалідів. При цьому чинними законодавчими нормами для підприємств, незалежно від форм власності, встановлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% від загальної чисельності працюючих.

За матеріалами Юрліги