Законотворці вирішують питання мораторію на перевірки підприємств


Законотворці вирішують питання мораторію на перевірки підприємств

12 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону України «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

З 2014 року до 30 червня 2015 року в Україні діяв мораторій на проведення перевірок підприємців органами контролю. Проведення перевірок підприємств органами контролю (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінінспекції України) дозволялося лише за наявності дозволу Кабміну України або за заявкою підприємства щодо його перевірки, або згідно з рішенням суду, або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

З 1 липня 2015 року у підприємців і у контролерів чіткого розуміння можливості здійснення перевірок не було, оскільки пунктом 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» було встановлено, що у 2015–2016 роках перевірки підприємств з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік органами контролю здійснюються лише з дозволу КМУ або за заявкою підприємства щодо його перевірки, або згідно з рішенням суду, або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Державна регуляторна служба України дала офіційне роз’яснення такого змісту: «… зазначений пункт не є зміною або доповненням до Податкового кодексу України, нехай назва Закону нікого не вводить в оману. Це положення створює цілком самостійну норму, яка поширюється на всі без винятків контролюючі органи».

У той же час Мінекономрозвитку повідомило, що з його точки зору, цей закон спрямовано на врегулювання відносин у сфері справляння податків і зборів. Відповідно до Податкового кодексу України, органом контролю у цій сфері є Державна фіскальна служба України та її територіальні органи. Підтримала позицію Мінекономрозвитку і Державна фіскальна служба України, яка на відповідний запит Держпраці зауважила, що, з точки зору Служби, обмеження, встановлені цим законом, стосуються лише органів доходів і зборів.

Радикальне обмеження перевірок мало негативні наслідки для суспільства і для держави.

З огляду на це та з метою забезпечення балансу між стимулюванням розвитку малого та середнього підприємництва в Україні та дотриманням конституційних прав громадян, законопроект передбачає впровадження змін щодо обмежень проведення перевірок.

Проект Закону України «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» пропонує впровадити повне обмеження на проведення планових перевірок підприємств до 30 червня 2016 року.

Також запроваджуються обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена тільки на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення підприємством її законних прав. Таке звернення повинно бути розглянуте та погоджене ДРС.

Передбачається залишити можливість проведення органами державного нагляду (контролю) позапланових перевірок:
– з дозволу Кабміну України;
– за письмовою заявою підприємства до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення перевірки;
– за рішенням суду.

Журнал “Охорона праці і пожежна безпека”, №12, 2015