Загибель двох людей на птахофабриці під Херсоном: що вже вдалося встановити?


Загибель двох людей на птахофабриці під Херсоном: що вже вдалося встановити?

3 червня в Херсонській облдержадміністрації відбулася прес-конференція по розслідуванню загибелі двох працівників птахофабрики у с.Східне Білозерського району.

Першим перед присутніми журналістами виступив керівник Нацполіції області Артур Мєріков. Він повідомив, що за фактом трагедії ще 31 травня Білозерським відділенням поліції відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.271 Кримінального кодексу України «Порушення вимог законодавства про охорону праці». В рамках досудового розслідування проводяться усі необхідні слідчі дії. Наразі Головним управлінням Національної поліції Херсонщини підготовлено клопотання до обласної прокуратури про проведення розслідування даного факту слідчим управлінням обласного главку поліції.

Що вже вдалося встановити?

Ще в день трагедії на місці події слідчо-оперативна група Білозерського відділення поліції встановила, що під час виконання робіт у колодязі загинув 46-річний старший оператор очисних споруд агропідприємства. Також під час спроби допомогти потерпілому загинув працівник приватної охоронної фірми, що здійснює охорону території підприємства. З метою встановлення причин смерті загиблих призначене проведення судово-медичних експертиз трупів потерпілих.

З метою проведення об’єктивного та неупередженого розслідування вирішується питання про направлення до Харківського експертно-криміналістичного центру МВС України усіх необхідних матеріалів для проведення судової експертизи безпеки життєдіяльності, яка призначається для встановлення механізму здійснення небезпечного фактору, причин настання нещасного випадку, а також для визначення вимог нормативно-технічних документів, невиконання яких перебуває у причинному зв’язку з нещасним випадком.

Крім того, відповів на запитання представників ЗМІ Володимир Бондарчук, заступник начальника ГУ Держпраці у Херсонській області. Він підкреслив, що на час огляду загиблі знаходилися без засобів індивідуального захисту, хоча проводили роботи підвищеної небезпеки. І коли у рятувальників виникла потреба в протигазах, щоб підняти тіла на поверхню, то вони були не придатні до використання.

Чи можна було попередити лихо, сказати важко. Оскільки підприємство зареєстроване у Київській області, а займає територію на Херсонщині. Тому уже двічі тут відмовляли представникам Департаменту екології Херсонської ОДА у планових перевірках. Крім цього, в той день проводилися роботи по заміні насосів, що перекачують фекалії. Однак, офіційно введених очисних споруд на території підприємства немає.

Триває слідство. А от у ході прес-конференції журналісти підняли ще одне питання: у 2016 році на цій же птахофабриці вже була подібна смерть 20-річного хлопця. Тож чи не стало це тут традицією – виносити людей з роботи «вперед ногами»?

Джерело: ПІК

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...