
З працівниками лабораторії ТОВ «Виноробний завод «КВЗ» проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо організації роботи підприємства відповідно до вимог законодавства з питань охорони праці, зокрема, Правил охорони праці для виноробного виробництва.
Головний державний інспектор Вікторія Михайлюк наголосила на необхідності дотримання Типових галузевих норм безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту в харчовій промисловості (олійно-жирове, спиртове, лікеро-горілчане, пиво-безалкогольне, тютюнове та тютюново-ферментаційне, парфумерно-косметичне та ефіроолійне виробництво), затверджених наказом Комітету по нагляду за охороною праці України від 10 червня 1998 року № 116.
Вибір і застосування ЗIЗ органів дихання необхідно здійснювати з дотриманням вимог Правил вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 28 грудня 2007 року № 331 (далі – НПАОП 0.00-1.04-07).
Також посадовець звернула увагу на те, що виробничі, допоміжні будівлі і приміщення повинні бути обладнані природною і припливно-витяжною вентиляцією, у тому числі аварійною протидимною вентиляцією з урахуванням вимог ДСТУ Б А.3.2-12:2009 «ССБП. Системи вентиляційні. Загальні вимоги» задля уникнення випадків гострого професійного захворювання.
Домедична допомога при термічних опіках — пам’ятка від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
ЗІЗ як гарантія безпеки працівників
Забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) у харчовій промисловості є обов’язковою вимогою для гарантування їхньої безпеки, а також збереження якості та безпечності харчових продуктів. Основні причини:
1. Охорона здоров’я працівників
— Захист від хімічних речовин (наприклад, мийних засобів, дезінфікуючих речовин).
— Запобігання травмам (наприклад, рукавички для захисту від порізів, спецвзуття для уникнення ковзання).
— Захист органів дихання від парів, пилу та інших забруднювачів.
2. Гігієнічні вимоги та безпека харчових продуктів
— Запобігання потраплянню волосся, поту, мікроорганізмів на продукти (шапочки, маски, рукавички).
— Використання спеціального одягу для уникнення забруднення харчової продукції.
3. Захист від високих і низьких температур
— Спецодяг для роботи в холодильних камерах і цехах з високими температурами.
— Термоізоляційне взуття та рукавички.
Плакати / стенди / наліпки / знаки — у магазині від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Захищений працівник працює ефективніше та з меншою кількістю помилок.
Зменшення ризику професійних захворювань і травм, що скорочує кількість лікарняних.
Забезпечення ЗІЗ у харчовій промисловості є не лише обов’язковим заходом безпеки, а й важливим фактором підтримки високих стандартів якості продукції та здоров’я працівників.
АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: info@mediapro.com.ua
Джерело: Управління Держпраці