Яким категоріям працівників слід проходити періодичний психіатричний огляд


Яким категоріям працівників слід проходити періодичний психіатричний огляд

МОЗ Наказом від 26.01.2024 № 139 затвердило Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду.

Крім цього, внесено Зміни до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин.

Змінами, зокрема, передбачено, що попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин (далі – Огляд) проводяться лікарем-психіатром у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми, або ФОП, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечують на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги.

Читайте також: Медичний огляд: для яких категорій працівників він є обов’язковим

Огляд проводиться лікарем-психіатром, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою згідно з чинним законодавством. Інформація про проходження тематичного удосконалення із посиланням на відповідний документ розміщується на офіційному вебсайті та/або у загальнодоступному місці закладу охорони здоров’я, в якому лікарем-психіатром здійснюється Огляд.

Попередній психіатричний огляд проводиться перед обранням особи на посаду чи прийняттям (призначенням) на роботу чи службу або перед початком виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я.

 

Позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця чи підприємства, установи або організації, що уповноважило, найняло чи призначило особу на виконання нею окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами, при наявності згоди особи.

Періодичний (у процесі діяльності) психіатричний огляд проводиться у строки, визначені в Переліку категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду.

Джерело: БУДСТАНДАРТ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України
Нагадаємо, що 4 травня набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України ...