...

Як вибрати безпечні новорічні прикраси: поради


Як вибрати безпечні новорічні прикраси: поради

Розпочинається період новорічно-різдвяних свят, коли діти і дорослі вірять у диву й казку — прикрашають будинки, купують подарунки. Тому саме час потурбуватися аби новорічні прикраси для ялинки та дому були не лише красивими, але й безпечними.

Центр громадського здоров’я радить при покупці ялинкових прикрас переконатися, чи не обсипається з іграшки фарба та чи не йде від неї різкий запах. На що ще варто звертати увагу на виробника, пояснюється у порадах Центру.

Правило перше: не обирайте іграшки лише за принципом «красиво/некрасиво». Зверніть увагу на їхню якість і безпечність!

Купувати іграшки варто в спеціалізованих точках: у великій мережі або в спеціалізованому магазині. На стихійних ринках чи в переходах ви не отримаєте гарантії якості та захисту прав споживача.

Перевіряйте чи на пакованні вказаний виробник, склад виробу, чи є документи, що засвідчують якість і безпеку. У ялинкових прикрасах низької якості можуть міститися токсичні речовини, як-то фенол, свинець. Вони небезпечні, особливо для дітей.

Правило друге: найкращими маркерами якості може бути фарба й запах. Фарба і блискітки на іграшці не мають обсипатися навіть від легкого тертя, а запах — не бути різким. Гострі кінці кріпильних матеріалів мають бути недоступними й надійно закритими захисними ковпачками.

Якщо купуєте електричні прикраси й різну ілюмінацію, обов’язково перевіряйте сертифікати. Перевірте цілісність і склад конструкції: лампочки мають міцно триматися в гніздах, вилка і шнур надійно з’єднані, а виріб зроблений із вогнетривкого матеріалу. Попросіть продавця включити гірлянду, щоби перевірити чи від тепла не з’являється різкий запах, не сильно нагрівається. Потужність має бути до 65 Вт.

Наступна порада: віддавайте перевагу товарам українських виробників і з маркуванням державного стандарту, складу виробу, гарантійного терміну.

Найбезпечніше — виготовити новорічний декор своїми руками. Так ви уникнете шкідливого впливу пластику чи інших матеріалів.

Якісні новорічні іграшки прослужать вам ще багато років, тож обирайте їх відповідально!

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...