...

Як поліпшити взаємодію у розслідуванні нещасних випадків


Як поліпшити взаємодію у розслідуванні нещасних випадків

Про поліпшення взаємодії у проведенні розслідувань нещасних випадків йшлося на спільнй нараді, що відбулася в приміщенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області. Участь у заході взяли відповідальні фахівці Управління Держпраці у Рівненській області та керівництва, керівників районних відділень, страхових експертів  з охорони праці виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Учасники засідання проаналізували стан виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємствах області за 2018 рік; роботи страхових експертів відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області;  здійснення контролю за своєчасністю та об’єктивністю проведення роботодавцями
розслідування нещасних випадків, підготовкою матеріалів розслідування, веденням обліку нещасних випадків, вжиттям заходів до усунення причин нещасних випадків та інші.

Було загострено увагу на необхідності оперативного вирішення проблеми неотримання комісіями із розслідування нещасних випадків від закладів охорони здоров’я рішень про наявність або відсутність причино-наслідкового зв’язку з впливом на нього небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, відсутність відомостей про обставини і причини події на транспорті, а також осіб, які допустили порушення вимог законодавства від органів досудового розслідування. Це негативно позначається на проведенні розслідувань нещасних випадків, порушує належні терміни, не дозволяє потерпілим вчасно отримати соціальні виплати.

Як зазначила начальник відділу інспекційної діяльності та розслідування нещасних випадків на виробництві Управління Держпраці Оксана Тимкіна, наразі також не передбачено відповідальності медичних працівників у разі несвоєчасного надання необхідних даних або за внесення недостовірної інформації у висновки попередніх й періодичних медоглядів працівників про відповідність фактичному стану здоров’я працівника. Адже метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Як свідчить аналіз проведених спеціальних розслідувань, близько 90 відсотків випадків смерті на виробництві стаються внаслідок хронічних захворювань.

З доповіддю щодо стану виробничого травматизму на підприємствах області виступила начальник відділу з профілактики страхових випадків-головний страховий експерт з охорони праці Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області   Іванна Карманюк.

Учасники наради також обговорили інші актуальні питання:

– встановлення тяжкості травм не у відповідності до вимог Класифікатора розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 04.07.2007 № 370;

– організації роботодавцем проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Учасники наради вирішили підготувати проект Угоди Про співпрацю Управління Держпраці у Рівненський області та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області, щодо забезпечення конституційних прав громадян на належні, безпечні та здорові умови праці, прагнучи посилити ефективність державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону праці, про працю та зайнятість населення, гігієну праці з метою консолідації зусиль щодо врегулювання спірних питань, які виникають під час розслідування нещасних випадків на виробництві. 

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...