Вимоги охорони праці під час застосування пневматичного інструменту


Вимоги охорони праці під час застосування пневматичного інструменту

Пневматичні інструменти мають доволі складну будову й свою специфіку використання, тому вкрай важливо дотримуватися правил безпечної експлуатації, ігнорування яких може призвести до непередбачених наслідків.

 

Підготовка до роботи

Важливо звертати увагу на підготовку до роботи. Перш ніж використовувати пневмоінструмент, треба перевірити надійність фіксації на шлангу всіх муфт і штуцерів. Якщо цього не зробити, то в процесі роботи з’єднання може злетіти, а шланг високого тиску – завдати працівникові серйозних ушкоджень і травм.

У разі потреби заміни торцевої головки або якого-небудь аксесуара обов’язково слід вимкнути подачу повітря й від’єднати повітряний шланг від інструменту.

Читайте також: У яких випадках обов’язки виробників покладаються на імпортерів та розповсюджувачів засобів індивідуального захисту?

Про спецодяг і перерви в роботі

Щоб запобігти травмуванню, потрібно використовувати спецодяг, застосовувати захисні окуляри та інші засоби індивідуального захисту.

Оскільки тривала робота з пневматичним обладнанням призводить до втоми, для уникнення небезпеки необхідно влаштовувати періодичні перерви в роботі.

Якщо під час роботи з пневмоінструментом у працівника з’явилося відчуття дискомфорту, поколювання або болю, слід негайно припинити роботу.

Читайте також: Особливості державного ринкового нагляду щодо ЗІЗ

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку
Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо ...