Вимоги безпеки праці для працівників цукрових заводів


Вимоги безпеки праці для працівників цукрових заводів

Керівництво цукрових заводів повинно розробити заходи щодо попередження виникнення нещасних випадків у період приймання та переробки цукрової сировини.

Звертаємо особливу увагу на дотриманні вимог безпеки праці під час розвантаження, укладання, підготовки цукросировини, експлуатації машин, обладнання. Також наголошуюємо на обов’язковому проведені навчання з питань охорони праці, дотримання вимог електробезпеки посадових осіб підприємств та приведені у відповідність вимогам нормативно-правових актів з питань охорони праці виробничих будівель і приміщень.

Також необхідно виконувати, як технічні, так і організаційні заходи: створювати на робочих місцях умови, які відповідають санітарним нормам; забезпечувати вільний доступ до робочих місць, необхідну ширину проходів і безпечність підіймання людей; встановлювати необхідні риштування; відключати поставлене на ремонт обладнання, очищати його від продуктів виробництва; запобігати випадковій або помилковій подачі на робоче місце води, соку, сиропу, пари, газу, електричного струму; огороджувати небезпечні зони виконання робіт, вивішувати запобіжні написи, плакати.

Серед основних причин травмування працівників під час обслуговування обладнання та виконання ремонтних робіт в сезон цукроваріння слід виділити: незадовільну організацію робіт; порушення технологічного процесу та вимог безпеки праці; несправний технічний стан засобів виробництва; відсутність або невикористання засобів індивідуального захисту; недостатню професійну підготовку працівників, порушення трудової дисципліни, незадовільний контроль за виконанням робіт тощо.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Хмельницькій області