...

А ви знаєте чому відбуваються аварії в складних технічних системах?


А ви знаєте чому відбуваються аварії в складних технічних системах?

Якщо цікаво, то познайомтесь з теорією дрейфа до аварії професора Йенса Расмуссена, який займався системами безпеки складних систем з урахуванням людського фактору, яка згодом була вдосконалена доктором наук, співробітником Департаменту інтегрованої системної інженерії Університету штату Огайо Річардом Куком.

Думаю не відкрию Америку сказавши, що робота без збоїв у складних технічних систем вимагає значного досвіду. Для чого він потрібен? Для виявлення небезпек і успішного управління складною системою з метою забезпечення високої продуктивності в заданих рамках, що вимагає розуміння тонкої грані за якою система стає нестабільною, чи непередбачуваною (див. рис.).

Кожну складну технічну систему можна представити у певному просторі, який обмежений трьома межами: фінансовою, навантаження та продуктивності. Перетин фінансової межі спричиняє зупинку підприємства через втрату прибутковості; тоді, як значне навантаження на систему та черезмірна гонитва за продуктивністю праці призведе до аварійних ситуацій чи відмови працівників виконувати свої зобов’язання.

Технічні системи постійно знаходять під тиском різних адапційних процесів, які змагаються між собою для отримання максимального прибутку, що змушує дрейфувати «робочу точку», нажаль зазвичай у бік високого ризику.

Так, «ринок», конкуренція постійно заохочує керівництво зосередитись на фінансових успіхах. Працівники прагнуть зменшити навантаження. Це спричиняє постійний рух «робочої точки» системи у бік збільшення продуктивності, який повинен завершитись на певній умовній межі (характеризує маржу для помилки), що являється тією тонкою граню з якої починається гра із катастрофою. Це вимагає від керівників необхідності постійного обчислення різних варіантів розвитку подій і відповідного контролю небезпек так, щоб вони не поєднались і не перетнули межу та призвели до аварії.

Резюме. Покращення безпеки залежать від здатності фахівців у прогнозуванні можливих впливів і розробки своєчасних коригувальних дій, для забезпечення максимальної продуктивності і уникнення некерованості виробничим процесом.

Джерело: Кафедра охорони праці та цивільної безпеки

Матеріали до теми