...

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі — 2022


Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі — 2022

У 2022 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі традиційно відзначатиметься 28 квітня.

Тема Дня — «Діймо разом для розбудови позитивної культури в галузі безпеки та здоров’я на роботі» — про участь і соціальний діалог у створенні позитивної культури в галузі безпеки на здоров’я на роботі.

Упродовж усього періоду пандемії COVID-19 ми бачимо, що стійка система безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), яка передбачає змістовну участь урядів, роботодавців, працівників, установ охорони громадського здоров’я і всіх зацікавлених сторін на національному рівні й на рівні підприємства, грає вирішальну роль для захисту робочих середовищ, безпеки та здоров’я працівників.

Завдяки ефективному соціальному діалогу уряди й соціальні партнери беруть активну участь у всіх етапах процесу ухвалення рішень із питань БЗР. Це має важливе значення на кожному кроці — від розроблення й перегляду політики та нормативної бази з питань БЗР до вирішення хронічних і нових проблем у цій галузі та реального застосування цієї політики й нормативної бази на рівні робочого місця.

Соціальний діалог не лише сприяє вдосконаленню політики та стратегій у галузі БЗР, а й також є критично значущим для формування причетності та прихильності, полегшуючи таким способом шлях до їх швидкої та ефективнішої реалізації.

На рівні робочого місця висока культура в галузі БЗР — це культура, в якій право на безпечне і здорове робоче середовище цінується й заохочується як керівництвом, так і працівниками. Позитивна культура в галузі БЗР будується на інклюзивності, яка досягається за допомогою змістовного залучення всіх сторін до постійного покращення стану безпеки та здоров’я на роботі. На підприємстві з високою культурою в галузі БЗР працівники не вагаючись висловлюють занепокоєння щодо можливого існування на підприємстві ризиків чи небезпек, а керівництво дотримується випереджального підходу до співпраці з працівниками для вироблення доречних, ефективних і раціональних рішень. Це потребує відкритого спілкування й діалогу на засадах довіри та взаємоповаги.

Оскільки ми продовжуємо жити в умовах глобальної кризи в галузі охорони здоров’я й постійно стикатися з ризиками у світі праці, ми маємо продовжити рух уперед у напрямку розбудови високої культури в галузі безпеки та здоров’я на роботі на всіх рівнях.

Всесвітній день відзначатиметься 28 квітня 2022 року. З цієї нагоди буде представлено доповідь і презентацію та проведено глобальний вебінар.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...