Незважаючи на значні економічні труднощі в державі, галузь сільського господарства інтенсивно розвивається. Значну роль у цьому відіграють фермерські підприємства. У багатьох областях споруджуються нові об’єкти, реконструюються старі. Їм необхідно забезпечити надійний протипожежний захист, адже в комплексі цих об’єктів є тваринницькі, птахівничі, складські різного напряму, виробничі приміщення, а також установи з масовим перебуванням людей.
Стихійний вогонь може знищити будівлі, тварин, сільськогосподарську продукцію, нерідко загрожує життю самих людей. Статистика минулого року свідчить, що тільки в будівлях тваринницьких підприємств сільського господарства сталося 26 пожеж, а на інших сільськогосподарських об’єктах — 124. Загинуло 1115 тварин, знищено 17 423 тонни грубих кормів.
У сільській місцевості виникають труднощі з гасінням пожеж через віддаленість професійних аварійно-рятувальних підрозділів, повідомлення із затримкою про виникнення надзвичайної ситуації, в багатьох випадках через недостатню кількість вододжерел та первинних засобів пожежогасіння, наявність горючих конструктивних матеріалів власне забудов.
У статті «Все про протипожежний захист об’єктів сільськогосподарського призначення» читайте докладніше про те:
1. Нормативні акти, що регламентують вимоги пожежної безпеки для об’єктів сільськогосподарського призначення
2. Встановлення протипожежного режиму
3. Вимоги до систем опалення, проведення вогневих робіт, пожежної безпеки під час ремонту техніки
4. Системи пожежної сигналізації, засоби пожежогасіння та дії персоналу.
Нормативна база
До законодавчих та нормативних актів, що регламентують вимоги пожежної безпеки для об’єктів сільськогосподарського призначення, належать:
- НАПБ А.01.001-2015 «Правила пожежної безпеки в Україні»;
- Кодекс цивільного захисту України;
- ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір»;
- ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги»;
- СНіП 2.09.02-85* «Виробничі будівлі»;
- ДБН В.2.2-28:2010 «Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення»;
- Правила пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, затверджені наказом Міністерства аграрної політики та МНС України від 4 грудня 2006 р. № 730/770;
- ДБН В. 2.5.-56:2014 «Системи протипожежного захисту»;
- Наказ МВС України «Про затвердження правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників» від 15 січня 2018 р. № 25;
- Правила влаштування електроустановок, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21 липня 2017 р. № 476;
- ДСТУ Б В.2.5-38:2008 «Влаштування блискавкозахисту будівель і споруд».
Класифікація пожеж та причини їх виникнення
Аналіз обставин пожеж дає підстави стверджувати, що основною причиною їх виникнення є людський фактор. Отже, профілактика пожеж має зводитись до різноманітних форм упровадження у виробничу практику таких умов, засобів і заходів, які унеможливлюють появу неконтрольованого процесу горіння або вибуху.
Як свідчить статистика, причинами пожеж на сільськогосподарських об’єктах є :
• необережне поводження з вогнем (куріння, розведення вогню у заборонених місцях, користування гасовими лампами, свічками в місцях знаходження горючих та легкозаймистих матеріалів тощо);
Повна версія статті — в практичному додатку «Консультант з охорони праці та пожежної безпеки» №9, 2018.
Автори:
Валентин Стоєцький, начальник відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України;
Світлана Трошина, заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України.
Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!