Готелі та ресторани — це об’єкти з масовим перебуванням людей, тому питанню їх пожежної безпеки має приділятися особлива увага.
У готельно-ресторанних комплексах нормами передбачається спеціальне планування будівлі, створення протипожежних перешкод, відсіків, ізольованих негорючими конструкціями.
За допомогою протипожежних стін, перекриттів, дверей можна в межах одного будинку або споруди ізолювати пожежонебезпечні приміщення і не допустити поширення вогню. Зазначені об’єкти з масовим перебуванням людей мають бути забезпечені надійним інженерним обладнанням, електропостачанням, системами зв’язку та сигналізації, шляхами евакуації тощо.
Головне в статті:
1. Організація пожежно-профілактичної роботи
2. Система оповіщення та керування евакуацією
3. Зразки наказів та інструкцій про заходи
4. Приклади мовленнєвих повідомлень системи оповіщення про пожежу.
Керівник підприємства повинен визначити обов’язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного устаткування, а також за утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту.
Забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатація засобів протипожежного захисту передбачаються у посадових інструкціях, обов’язках, положеннях про підрозділ.
Таблички з прізвищами відповідальних за пожежну безпеку вивішуються на видних місцях.
Протипожежний режим на об’єкті включає:
• порядок утримання шляхів евакуації;
• визначення спеціальних місць для куріння;
• порядок застосування відкритого вогню; …
Повна версія статті — в практичному додатку «Консультант з охорони праці та пожежної безпеки» №6, 2018.
Автори:
Валентин Стоєцький, начальник відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України
Світлана Трошина, заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України
Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!