Вогнезахисні засоби для кабельних ліній


Вогнезахисні засоби для кабельних ліній

Окрім вогнезахисних засобів для деревини, тканин та будівельних конструкцій, широко використовують вогнезахисні засоби для підвищення пожежної безпеки кабельних ліній. Це пов’язано з тим, що ці електротехнічні вироби, враховуючи їх значне горюче навантаження, можуть сприяти поширенню пожежі, і крім того, бути й причиною її виникнення.

При короткому замиканні сила струму у провідниках стрімко зростає та досягає сотень і тисяч ампер. В цьому випадку по всій довжині кабелю або проводу виділяється теплова енергія, величина якої складає десятки й сотні кДж, що призводить до займання горючих ізоляційних матеріалів.

Займання кабельних виробів також може відбуватися й під впливом зовнішніх джерел запалювання, наприклад, полум’я, що утворюється під час горіння матеріалів, розташованих поблизу їх, або надмірної теплоти, що виділяється від теплогенеруючих установок. Після займання кабельних виробів полум’я від місця його утворення поширюється вздовж них та на інші елементи системи проводки або елементи будівельних конструкцій.

Павло Іллюченко,
начальник відділу електротехнічних виробів науково-випробувального  центру УкрНДІЦЗ

Микола Гордєєв,
головний фахівець відділу електротехнічних виробів науково-випробувального  центру УкрНДІЦЗ

Які нові сучасні методи та матеріали існують для того, щоб убезпечити кабелі від загоряння та поширення пожежі, читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 3, 2017.

Усі видання з охорони праці