Відповідальність за травмування працівника: судова практика


Відповідальність за травмування працівника: судова практика

Лозівський міський районний суд Харківської області виніс рішення у справі про травмування робітника на ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (далі — ТОВ «ЛКМЗ»).

В травні 2018 року на ТОВ «ЛКМЗ», в механоскладальному виробництві на дільниці термопресових та захисних покриттів, стався нещасний випадок.

Після спеціального розслідування, на підставі зібраних матеріалів, керуючись «Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232, комісія дійшла висновку: нещасний випадок вважати пов’язаним з виробництвом і скласти акт за формою Н-1 на потерпілого.

Так, в порушенні норм Інструкції з охорони праці для штампувальника при роботі на пресах холодної штамповки, Правил охорони праці під час ковальсько-пресових робіт, вимог Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці учня коваля-штампувальника, котрий проходив на ТОВ «ЛКМЗ» професійне навчання на виробництві, було допущено до роботи без проходження навчання, інструктажу та перевірки знань з питань охорони праці.

Внаслідок роботи з порушенням нормативно-правових актів з питань охорони праці, працівник отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Управління Держпраці наголошує, що в безпосередній обов’язок майстра дільниці, під наглядом якого учень коваля-штампувальника проходив професійне навчання на виробництві, є вимоги щодо проводження інструктажів і навчання підлеглих йому працівників безпечним прийомам і методам праці, стежити за дотриманням ними правил та інструкцій з охорони праці, технологічних процесів, застосуванням засобів індивідуального захисту та запобіжних пристроїв.

Під час судового засідання, допитаний майстер дільниці вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення-злочину визнав повністю.

Таким чином, судом було встановлено, що дії майстра дільниці не відповідають вимогам Закону України «Про охорону праці», нормативно-правовим актам з питань охорони праці та мають причинний зв’язок з настанням нещасного випадку з учнем коваля-штампувальника.

За порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою суд призначив міру покарання у вигляді 2-х років позбавлення волі майстру дільниці ТОВ «ЛКМЗ». Однак покарання було замінено на однорічний випробувальний термін.

Конституцією України передбачено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...