Відбулася зустріч з представниками Консультативної Місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в України


Відбулася зустріч  з представниками Консультативної Місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в України

У Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулася зустріч з представниками Консультативної Місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в України

У зустрічі, яка відбулася 7 травня, взяли участь Голова Місії Калман Міжей, радник зі стратегічних питань роботи правоохоронних органів Кіт Мюрей та голова відділу з питань юстиції Роберт Бауер.

Голова Комітету Андрій Кожем’якін ознайомив гостей з діяльністю Комітету та його підкомітетів, а також поінформував представників Місії про актуальні законопроекти у сфері реформування правоохоронної системи, що знаходяться на розгляді в Комітеті.

Зокрема, мова йшла про опрацьований в Комітеті проект Закону «Про Державне бюро розслідувань» за № 2114, прийняття якого дозволить сформувати систему досудового слідства, а відтак виконати вимоги Перехідних положень Конституції України та Прикінцевих і Перехідних положень КПК України.

А.Кожем’якін також зазначив, що наразі в Комітеті здійснюється робота над підготовкою до розгляду Верховною Радою України законопроектів, які спрямовані на реформування органів внутрішніх справ. Це, зокрема, законопроекти подані Кабінетом Міністрів: «Про органи внутрішніх справ» № 2561, «Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України» № 2567, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху»  № 2562 та законопроект «Про поліцію і поліцейську діяльність» № 1692-1.

Голова Комітету також звернув особливу увагу на необхідності завершення реформи органів прокуратури. Він зазначив, що Верховна Рада України має невідкладно ухвалити відповідний закон, який має виправити незначні недоліки Закону України «Про прокуратуру», прийнятого 14 жовтня 2014 року, а саме стосовно питань добору кадрів для формування місцевих та регіональних прокуратур. «У Верховній Раді України зареєстровані відповідні законопроекти і Комітет вже прийняв по них певні рішення» – підкреслив А.Кожем’якін.

У свою чергу, Калман Міжей привітав роботу Комітету над зазначеними законопроектами та розповів про діяльність Місії, яка розпочала свою діяльність після підписання Президентом України Закону «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні)».

«Метою місії є посилення спроможностей України у врегулюванні кризи шляхом реформування правоохоронних органів з пріоритетом на забезпеченні верховенства права та з метою відновлення довіри і підтримки населення, а також удосконалення системи управління правоохоронними органами із забезпеченням демократичного контролю», – зазначив К.Міжей.

Учасники зустрічі визначили можливі шляхи майбутнього співробітництва над вдосконаленням чинного законодавства у правоохоронній сфері.

ВР