Весняні перевірки Держгірпромнагляду на Запоріжжі


Весна виявилася гарячою порою для фахівців територіального управління Держгірпромнагляду України в Запорізькій області — протягом березня – квітня вони перевіряли стан дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці у різноманітних галузях виробництва в області.
Зокрема, під час перевірки інструментального відділу ДП «Івченко-Прогрес» стосовно охорони праці під час абразивної обробки металів, збереженні, транспортуванні та проведенні випробувань на механічну міцність абразивного і ельборового інструменту було виявлено 13 порушень.
Найсуттєвішими з них виявилися:
— не проведено періодичного перегляду інструкцій з охорони праці, які діють у підрозділі;
— працівники, які проводять випробування абразивного інструменту, своєчасно не пройшли щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці;
— інженер з технічного нагляду за інструментом не виконує вимог його посадової інструкції, а саме не направляє приписи керівникам підрозділів підприємства для усунення порушень при транспортуванні та зберіганні інструменту.
За результатами перевірки двох посадових осіб інструментального відділу підприємства було притягнуто до адміністративної відповідальності
Крім того, інспектори перевіряли на предмет дотримання вимог безпеки під час проведення лісосічних робіт і лісогосподарства області.
Серед виявлених тут порушень:
— деякі господарства взагалі не мали дозволу територіального органу Держгірпромнагляду на виконання лісосічних робіт;
— не організовано дорейсовий медичний огляд трактористів;
— на тракторних причепах відсутні гальма та страхувальні ланцюги;
— працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, не пройшли щорічного спеціального навчання та перевірки знань з охорони праці;
— не проводяться періодичні медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах та в шкідливих умовах праці;
— працівники не забезпечені спецодягом, спецвзуттям і ЗІЗ.
У результаті перевірки в 11 випадках було заборонено виконання робіт, до адміністративної відповідальності було притягнуто 14 посадових осіб, в тому числі трьох керівників лісогосподарств області.

Олена Бочковська