...

«Вбережемо природу від пожеж»


З настанням весни все частіше можна побачити, як на сільськогосподарських угіддях, уздовж автодоріг і навіть у населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу.

Та насправді вони наражають на небезпеку своє здоров’я та суттєво погіршують стан довкілля.

Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих ділянках важко. Тож варто замислитись, наскільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку багаття чи спалювання сухої трави та сміття.

Навесні, кожному з нас хочеться помилуватись природою: теплими променями, першими квітами та вдихнути на повні груди свіжого повітря. Саме тому, мешканці міст на сіл активно вирушають на відпочинок до найближчих мальовничих куточків – лісів, річок та гайків.

Популярним серед маршрутів херсонських рекреантів є місця відпочинку на території національного природного парку «Олешківські піски». Саме тому, одним із головних завдань служби державної охорони є попередження та недопущення пірогенних явищ на території Парку шляхом впровадження комплексу наступних заходів:

  • рейди та патрулювання території з метою виявлення порушників природоохоронного законодавства і дотримання правил пожежної безпеки;
  • спільні рейди з працівниками Голопристанського та Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області по забезпеченню дотримання вимог природоохоронного законодавства та правил пожежної безпеки;
  • виготовлення та встановлення шлагбаумів, протипожежних знаків та улаштування мінералізованих смуг;
  • залучення пожежного автомобіля до патрулювань та з метою оперативного реагування на пожежу;
  • випуск буклетів на природоохоронну та протипожежну тематику, проведення бесід з місцевим населенням, лекції у навчальних закладах.

У рамках підготовки до пожежонебезпечного періоду працівниками служби державної охорони національного природного парку «Олешківські піски» Гудімом А.О. та Коляско К.В. було проведено лекцію для студентів Херсонського державного університету. Метою заходу стало ознайомлення з діяльністю Парку та правилами пожежної безпеки під час відвідування території та відпочинку на природі.

Зустріч пройшла невимушено та цікаво – у формі активного діалогу з переглядом відеолекторію. На згадку студенти отримали буклети на протипожежну тематику та іншу екопросвітницьку літературу Парку. Разом з учасниками заходу були сформовані правила про те, як попередити виникнення пожеж та вберегти природу від вогню:

  • «Не розводьте багаття»;
  • «Не кидайте недопалків»;
  • «Не паліть сміття та суху траву»;
  • «Пам΄ятайте, що навіть шматочок скла від пляшки здатен спричинити займання»;
  • «Не використовуйте невиправну техніку, щоб уникнути розливу паливно-мастильних матеріалів».

Пожежу легше попередити, ніж загасити. Про це, прямуючи на відпочинок, повинні пам’ятати і дорослі, і діти. Правила поведінки на природі прості. Запам’ятати і виконувати їх неважко. Тільки свідомість та обережність врятує наші природні багатства.

Міністерство екології та природних ресурсів України