У Києві перевірять установи й підприємства, які вже порушували правила протипожежної безпеки


У Києві перевірять установи й підприємства, які вже порушували правила протипожежної безпеки

Надзвичайна ситуація, що сталася на вулиці Червоноткацькій, 69, – наслідок халатності та безвідповідальності власника і балансоутримувача приміщення. На цих складах уже були пожежі, і рятувальники неодноразово робили зауваження власникам і відповідальним за протипожежну безпеку, які не виконали їх. Саме тому адміністративна відповідальність у разі порушення правил протипожежної безпеки повинна бути вища. Про це 6 лютого в прес-центрі «Інформатор. Київ» повідомив начальник управління з питань цивільного захисту КМДА Роман Ткачук.

«Це найбільша пожежа у Києві за останні роки, горіло 10,5 тис. кв. м. Лише завдяки героїзму працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) вона не поширилася на всі 30 тис. кв. м (це все складські приміщення). Враховуючи це, керівництво міста через Комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) застосовуватиме жорсткі заходи до порушників. Насамперед, це стосується потенційно небезпечних підприємств і підприємств, де раніше вже були виявлені порушення: через комісію будемо давати доручення на перевірки таких підприємств щодо пожежної та техногенної безпеки», – сказав Роман Ткачук.

За його словами, щорічно комісія ТЕБ та НС затверджує перелік потенційно небезпечних об’єктів на території Києва. На сьогодні їх 615. У місті є 29 хімічно небезпечних підприємств, які перебувають під постійним контролем і техногенною інспекцією, пожежною інспекцією. Там укладені договори та угоди на аварійно-рятувальне обслуговування.

«Що стосується балансоутримувачів, власників приміщень, де вже відбулися перевірки і виявлені порушення, то ДСНС може подавати відповідні дані про порушення до органів прокуратури та до суду», – пояснив він.

Зазначимо, за результатами обстежень 2018 року, подано до адміністративного суду 163 позовні заяви на часткове призупинення експлуатації об’єктів через порушення, що стосуються заходів протипожежної безпеки. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у м. Києві, минулого року проведена перевірка у 6,6 тисячі закладах різного профілю. Виявлено більше 45 тисяч порушень, із яких майже половина – це порушення минулих років, що так і не були усунуті. Найбільш значимі недоліки – відсутність системи протипожежної автоматики, несправне протипожежне водопостачання, необхідність ремонту або заміни електропостачання, відсутність шляхів евакуації та засобів пожежогасіння.

«Міська влада закликає не чекати проведення перевірок з боку ДСНС і подбати про захист від пожеж: закупити необхідне обладнання, відремонтувати або прибрати прилади, що можуть спричинити пожежу, звільнити евакуаційні шляхи тощо. В іншому випадку – змушені будемо вживати заходів. Це робитиметься для нашої ж із вами безпеки», – підкреслив Петро Пантелеєв.

Джерело: прес-центр КМДА

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...