Спека-2023: клімат Землі змінюється швидше, ніж прогнозували 10 років тому


Спека-2023: клімат Землі змінюється швидше, ніж прогнозували 10 років тому

Липень-2023 ще не закінчився, а вже здивував учених хвилями значної спеки, яка накрила не тільки Азію, а й Західну Європу та Китай. Чому кліматологи так серйозно поставилися до температурних рекордів другого місяця літа-2023, розбиралися Vesti.ua.

Пекло ручної роботи

Днями через лісові пожежі, що вийшли з-під контролю, довелося терміново евакуювати кілька десятків тисяч людей із грецького острова Родос – і це не єдиний “подарунок” липня поточного року. Reuters із посиланням на результати дослідження клімату вченими Атрибуція світової погоди (WWA), опублікованого 25 липня, звертає увагу на їхній висновок: хвилі спеки, що охопили нас цього липня, виникли через вплив людини на клімат.

“Європейські та північноамериканські температури були б практично неможливі без наслідків зміни клімату, – стверджує один із авторів дослідження, кліматолог Ізидін Пінто із Королівського метеорологічного інституту Нідерландів. – У Китаї ймовірність цього була приблизно в 50 разів вищою, ніж у минулому”.

І це ще м’яко кажучи. “Жах і роздратування охоплюють кліматологів у міру того, як здійснюються їхні прогнози, хоча вони не хочуть цього”, – констатує The Guardian.

Читайте також: Про заходи безпеки під час роботи в спеку

Особливо турбує кліматологів Північна півкуля та, власне, крайня Північ. Липень-2023 став рекордним за температурою для Північної півкулі, пише Politico.

Добова аномалія двометрової приземної температури 24 липня 2023 року, порівняно з багаторічною (1979-2000 рр.) середньою. Позитивна аномалія означає, що температура в конкретному районі була вищою за середнє багаторічне значення за цей період.

Із посиланням на кліматологів видання нагадує: “В останні тижні температура океану та суші на планеті досягла нових рекордів: температура води навколо Флориди й узбережжя Середземного моря перевищує 30 градусів за Цельсієм, а в деяких частинах Північної півкулі спека досягає 45 градусів за Цельсієм“. Ці температури – рекорд, кліматологи ніколи з таким не стикалися.

Потепліло навіть на крайній Півночі. Як повідомляє Національне агентство США зі снігу та льоду, за перші два тижні липня-2023 площа арктичного морського льоду стрімко скорочувалася. І хоча показники не екстремальні, але наближаються до них.

Зайвий градус

На землі ці уявлення абстрактними числа перетворюються на рекордні температури. У місті Фенікс (США) майже 21 день поспіль температура повітря трималася вище за +43°С, у Сардинії (Італія) стовпчики термометрів зафіксували рекорд у +46°С. Ще спекотніше у Греції +46,4°С, повідомляє грецьке видання Аkathimerini, тож навіть для цієї сонячної країни така температура повітря – абсолютний рекорд за всю історію спостережень. Але температурне ралі продовжилося в Сицилії (Італія), де, за даними Euronews, повітря прогрілося до +47°С, через це довелося вводити віялові відключення світла, бо система не справляється. Абсолютний максимум випав Китаю: інформує Channelnewsasia, на південному заході країни у провінції Сінцьзянь біля селища Санбао метеостанція зафіксувала 16 липня о 19:00 температуру повітря у +52,2°С. У зв’язку з цим влада закликала людей залишатися в приміщеннях і без нагальної потреби не виходити на вулицю, а кліматологи нагадали – такий показник є абсолютним рекордом для країни, оскільки попередній у липні 2017 року становив +50,6°С. Надто спекотно і в Лас-Вегасі (США): +46,6°С, за даними Національної метеорологічної служби, і це не межа. В Ізраїлі на тлі таких показників спека скромна, всього +36-42°С, але влада закрила туристичні маршрути й заборонила палити багаття. Усі показники перекрила Каліфорнія, за даними ВВС, у Долині смерті зафіксована температура повітря +53,9°С.

Читайте також: Робота в спеку: яких заходів безпеки варто дотримуватися?

Наслідки “хвилі”

Нові температурні максимуми у незвичних ареалах буквально вбивають людей. Майже 60 тис. жителів Європи загинули через аномальну спеку-2022. У різке зростання госпіталізацій, але не через коронавірус, а через наслідки високих температур на людей, на південний захід США очікує зростання важких і смертельних опіків.

Насторожує той факт, що спека цього липня тривала, тоді як, за словами кліматологів, раніше фіксувалися відносно короткочасні підйоми температур. Тому й наслідки катастрофічні. Окрім людських жертв, загинули або значно постраждали великі плантації посівів кукурудзи та сої в США, європейські оливки, китайська бавовна, а також велика рогата худоба в Мексиці. Все це обіцяє зростання цін на продовольство восени та взимку, особливо на м’ясо та борошно.

Згідно з результатами дослідження, те, що у липні-2023 сприймається як “екстремальні температури”, вже не є таким. Оскільки ймовірно, незвична спека повториться.

Дослідникам вдалося встановити, що хвилі тепла, схожі на липневі 2023 року, повертаються:

  • один раз на 10 років у Південній Європі;
  • кожні 15 років у Північній Америці.

Щоправда, за умови, що клімат “розігріється” тільки на +1,2°С вище за доіндустріальний рівень. Якщо середня температура по планеті зросте на 2°С , “такі явища почастішають”, попереджають вчені. І додають: нинішня кліматична політика ставить планету на шлях потепління як мінімум на 2,4°С до кінця XXI століття. У такому разі віддуватися доведеться кожні 2-5 років, починаючи приблизно з 2050 року. Всесвітня метеорологічна організація (підрозділ ООН) дає ближчий прогноз – спека у басейні Середземного моря посилиться у серпні 2023 року. Наприклад, у Марокко очікується близько +49°С, у Південній Європі в середньому повітря прогріватиметься на +5°С вище за кліматичну норму для конкретного регіону.

Читайте також: Як працювати у спеку

Плата за комфорт

Рушійною силою всього цього, на думку співавторів дослідження WWA, є індустрія викопного палива. “Люди нагріли Землю приблизно на 1,2 градуса вище за доіндустріальний рівень”, – заявив виконавчий директор Climate Analytics Білл Хейр.

Група World Weather Attribution підрахувала, що зростання концентрації парникових газів зробило європейську хвилю тепла на 2,5 градуса за Цельсієм (4,5 за Фаренгейтом) спекотнішою, ніж вона була б інакше. Вони також збільшили спеку в Північній Америці на 2 градуси за Цельсієм, а в Китаї – на 1 градус.

Сто тисяч років наперед

Втім, є й інша думка. Спека може бути спричинена поєднанням таких факторів, як викиди парникових газів і новий цикл Ель Ніньйо, зазначають у ВВС.

Ель-Ніньйо перекладається з іспанської як “малюк”, “хлопчик” Але складно назвати “малюком” явище періодичного різкого підвищення температури води в екваторіальній та південній частинах Тихого океану. Як стабільна і постійна течія Гольфстрім визначає клімат Європи, так і Ель-Ніньйо в період активізації істотно впливає на клімат одразу кількох континентів. Через зміщення океанічних течій і повітряних потоків Ель-Ніньйо приносить гаряче повітря на південь Європейського континенту.

У період активізації Ель-Ніньйо глобальна температура піднімається на +0,2°С, уточнює Національне управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA).І вчених насправді турбують не лише температурні піки, а й той факт, що нічні показники не надто відрізняються від денних.

Читайте також: У спеку підприємствам необхідно відкорегувати час роботи працівників

Експерти WWA називають липень-2023 періодом, коли на Землі оновлено температурні максимуми за 100 тисяч років, але у виданні Iflscience звертають увагу на те, що достовірних даних про температуру на планеті 100 тисяч років тому немає. Професор наук про Землю та довкілля Університету Північної Арізони Даррелл Кауфман у своїй статті для Iflscience іронізує: деякі агентства повідомляють про температурні максимуми за 100 тисяч років, але “мене коробить, адже, хоча це твердження і може виявитися точним, докладних даних про температуру 100 тисяч років тому немає, тому ми не знаємо напевно”. На його думку, навіть якщо люди скоротять викиди парникових газів, середня температура на планеті залишиться “як мінімум вищою на +1°С порівняно з доіндустріальним рівнем, а, можливо, й вищою, протягом кількох століть”. У кліматичній історії Землі, стверджує вчений, були аналогії, але не 100 тис. років (тривалість останнього льодовикового періоду), а на 125 тис. років тому, “де і знайдемо свідчення вищих температур”.

Україна – не Сахара

Україна також переживає хвилі спеки. Наприклад, у вівторок, 25 липня, у Києві було зафіксовано на вуличних термометрах від +32 до +36°С. Та найближчими днями позначиться вплив антициклону: дощі та різке зниження температури.

У травні 2023 року директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда прогнозував відносно сухі липень та серпень, а також загалом спекотне літо-2023. Але літню кліматичну картину нашої країни “намалювали” ще й потужні антропогенні фактори, наприклад, підрив противником Каховської ГЕС і затоплення великих територій у Херсонській області. Експерти прогнозують зміни клімату, зокрема цього не виключила голова громадської організації “Всеукраїнська екологічна ліга” Тетяна Тимочко.

Читайте також: Скільки тривають робочий час і відпочинок?

На початку липня поточного року у Відні (Австрія) на засіданні ОБСЄ обговорювалася глобальна зміна клімату. Міністр охорони навколишнього середовища України Руслан Стрілець, який брав участь у засіданні, заявив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну вже призвело до викиду в атмосферу понад 120 млн прямих і непрямих вуглеводнів, а це не може не впливати на глобальний клімат. “Читаючи кліматичні звіти та спостерігаючи за ситуацією в Україні, міжнародна спільнота розуміє, що Росія воює не лише з Україною, а й з усім цивілізованим світом. Немає жодної країни, яку не зачеплять кліматичні наслідки російського вторгнення”, – наголосив він.

Лише нафтопродуктів внаслідок обстрілів нафтобаз згоріло в обсязі близько 700 тис. тонн, додає експерт Мережі захисту національних інтересів АНТС Олег Листопад, “звичайно, це вплинуло на клімат і в Україні, і в Європі, й у світі“. За таких умов, наголошує він, посилюється ефект від знищення зелених зон в українських містах.

Читайте також: Про мікроклімат виробничих приміщень

Джерело: VESTI.UA


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...