Сонячні окуляри: вимоги й технічні аспекти


Сонячні окуляри: вимоги й технічні аспекти

Сонячні окуляри – це не лише модний аксесуар, а й важливий елемент захисту для ваших очей.

Їх основна функція полягає у зменшенні впливу ультрафіолетових (УФ) променів сонця, які можуть завдати серйозної шкоди очам та призвести до розвитку різних захворювань і навіть спровокувати радіаційний опік рогівки.

Крім того, сонячні окуляри допомагають зменшити яскравість світла, що зменшує навантаження на очі, забезпечує комфорт при яскравому освітленні і поліпшує видимість при водінні в сонячну погоду.

 

Технічні стандарти сонячних окулярів та інші вимоги до них

В Україні, як і в багатьох інших країнах, сонячні окуляри мають відповідати певним технічним стандартам і вимогам, які забезпечують їх ефективність і безпеку. Основні вимоги регулюються Технічним регламентом засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). ЗІЗ мають відповідати суттєвим вимогам щодо безпеки та охорони здоров’я, визначеним у додатку ІІ цього документа, а саме:

Рівні та класи захисту (ультрафіолетовий захист). Сонячні окуляри повинні мати здатність блокувати певний відсоток ультрафіолетового випромінювання. Найбільш поширені і ефективні окуляри мають 100 % захист від UVA і UVB променів. Це забезпечує максимальний захист ваших очей від шкідливого впливу сонця.

Оптична якість. Лінзи повинні бути виготовлені з високоякісних матеріалів і забезпечувати чітке і правильне зображення без спотворень. Окуляри повинні пройти перевірку на відсутність дефектів, таких як подряпини або вади матеріалу, які можуть знижувати їх ефективність.

Міцність і стійкість. Окуляри повинні бути виготовлені з матеріалів, які забезпечують достатню міцність і стійкість до механічних пошкоджень. Лінзи повинні витримувати удари і бути стійкими до подряпин.

Читайте також: Сонячні опіки: як запобігти та що робити, якщо опік вже отримано

Комфорт та ефективність. Сонячні окуляри повинні забезпечувати зручну і надійну посадку, щоб уникнути їх постійного ковзання і забезпечити хороший рівень захисту. Дужки повинні бути належно відрегульовані і не спричиняти дискомфорту при носінні.

Якщо в результаті проведення належної процедури оцінки відповідності виробником було продемонстровано відповідність ЗІЗ суттєвим вимогам, складається декларація і наноситься знак відповідності технічним регламентам.

 

Зазначення інформації на виробі або на його пакуванні

На ЗІЗ має бути зазначений тип/номер партії/серійний номер або інший елемент, що дає змогу ідентифікувати даний виріб. Крім того, виробники мають вказати на ЗІЗ своє найменування/зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку та контактну поштову адресу.

У разі коли це неможливо, ця інформація має бути розміщена на його пакуванні або у супровідному документі до засобів індивідуального захисту.

У пункті 10 Додатка ІІ наводиться список інформації, яка повинна супроводжувати виріб. Це включає основні відомості, які необхідно зазначити в інструкції до кожного продукту.

Читайте також: Забезпечення працівників ЗІЗ в умовах нагрівного мікроклімату

Не забувайте, що ваші очі заслуговують на найкращий захист. Вибираючи сонячні окуляри, звертайте увагу на їх якість і відповідність стандартам, щоб забезпечити себе і своїх близьких надійним захистом від сонячних променів. Піклування про своє здоров’я ніколи не було таким простим і стильним!

Домедична допомога при термічних опіках — пам’ятка від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Безпека праці у сфері будівництва
Умови праці – найважливіша соціально-економічна категорія, показник соціального і технічного прогресу суспільства. Вони розподіляються на сприятливі і несприятливі. Межа між ...
Уряд ухвалив постанову про забезпечення населення засобами захисту органів дихання
Кабмін на засіданні 16 серпня визначив механізм забезпечення непрацюючого населення засобами індивідуального захисту органів дихання від бойових отруйних речовин. Також ...
Виробникам робочого одягу — про дотримання норм безпеки та гігієни праці
Фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели комплексний тематичний семінар на ...