Шкідливі чинники в роботі зубних техніків та заходи профілактики


Шкідливі чинники в роботі зубних техніків та заходи профілактики

У зуботехнічній лабораторії зубний технік піддається впливу пилу карборунда, пластмас і металів, що утворюється в процесі обробки  протезів з нержавіючої сталі, легкоплавких металів, а також парів свинцю, ртуті та кислот, що виділяються при виробництві заготовок протезів. Для виготовлення базисних зубних протезів широко застосовують фторакс, що представляє собою пластмасу гарячого відмежування на основі фторумісних акрилових співполімерів.

Основою у даній сполуці є метилметакрилат, який є сильною діючою отруйною речовиною. Вміст його в зоні дихання зубного техніка (без використання витяжної шафи) може значно перевищувати допустиму концентрацію.  

У виробничих приміщеннях спостерігаються такі професійні шкідливості, як гіпсовий пил, пара азотної і хлористоводневої кислот, акрилатів, воску, металів у паяльній, пил карборунду, пемзи, абразивних матеріалів, оксиди кремнію тощо. При термічній обробці матеріалів і металів в процесі виготовлення зубних протезів в повітря виділяються продукти повного і неповного згоряння , зокрема вуглецю оксид.

Постійний контакт з протезами і зліпочними масами, поверхня яких, як правило, інфікована, призводить до забруднення рук зубних техніків різними мікроорганізмами, в тому числі і патогенними, тому в їх роботі є небезпека зараження контактним шляхом, що вимагає широкого застосування сучасних методів дезінфекції та стерилізації.

Для захисту органів дихання від патогенних мікроорганізмів і крапель рідини призначені захисні маски з гіпоалергенного нетканого матеріалу, які перешкоджають мікробної контамінації робочого поля, утримуючи бактерії, що знаходяться в потоці повітря, що видихається. Ряд масок обладнується захисним екраном, який оберігає очі від попадання травмуючих частинок, а також біологічних і агресивних хімічних рідин. Альтернативою масці служить респіратор, який виготовляється з матеріалу, що не подразнює шкіру.

Для захисту очей від механічних, термічних пошкоджень служать захисні окуляри і екран, що оберігають від попадання на слизову оболонку біоматеріалу і агресивних хімічних речовин. При роботі з геліолампамі і лазерними апаратами для захисту сітківки ока необхідно використовувати окуляри з світлофільтрами.

Для зниження рівнів шуму та вібрації на робочому місці зубного техніка важливо стежити за технічним станом шумо-вібруючого механізму, не можна допускати знос і вибоїни шліфувального каменю. Шліфувальні машини повинні встановлюватися на робочому столі на гумові амортизатори, щоб місця кріплення машини до поверхні стола не мали прямого контакту. При виконанні технологічних операцій, пов’язаних з шумом, слід застосовувати індивідуальні засоби захисту органів слуху: протишумові антифониі «Беруші».

Тому оздоровлення умов праці зубних техніків досягають шляхом облаштування раціональної системи центральної штучної вентиляції, а також місцевої механічної витяжної вентиляції у вигляді витяжних шаф, відсмоктувачів та інші, які забезпечують видалення пилу, парів і газів безпосередньо з місць їх утворення, раціоналізації технологічних процесів  та застосування засобів індивідуального захисту.

Працівники заняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або такі, де є потреба у професійному доборі та особи віком до 21 року підлягають обов’язковому попередньому (під час прийняття на роботу) та періодичному (протягом трудової діяльності) медичним оглядам, відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...