Щоб новорічні свята минули без неприємних пригод!


Щоб новорічні свята минули без неприємних пригод!

Наближаються новорічні та різдвяні свята — активна пора вечірок, обідів та інших заходів з масовим перебуванням людей. На жаль, як свідчить статистика, саме в святкові дні фіксується суттєве збільшення кількості пожеж. Причини загорянь досить банальні. Для прикрашання інтер’єру часто використовують громіздкі конструкції, виготовлені з легкозаймистих матеріалів, необроблених вогнезахисними сумішами.

Перебуваючи під впливом святкової атмосфери, присутні нехтують правилами поводження з відкритим вогнем: залишають запалені сірники, недопалки, свічки, бенгальські вогні поблизу легкозаймистих поверхонь. Доволі часто експлуатуються пошкоджена електропроводка та електроприлади, що перебувають в аварійному стані, саморобні гірлянди чи інша ілюмінація.

У статті «Щоб новорічні свята минули без неприємних пригод!» читайте докладніше:

1. Як вибрати приміщення для святкування
2. Правила встановлення ялинки та поводження з піротехнічними виробами
1. Що робити у випадку виникнення пожежі

Ігноруються вимоги до облаштування та стану евакуаційних шляхів і виходів, використовуються приміщення, які не відповідають вимогам пожежної безпеки.

Щоб новорічні свята запам’яталися лише радісними моментами, необхідно дотримуватися низки запобіжних заходів.

Вибір приміщення

Приміщення, де планується проведення святкування, має бути забезпечене необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справними засобами зв’язку, системами протипожежного захисту. У приміщенні, де буде встановлено ялинку, килимові покриття, що мають помірну димоутворювальну здатність, належить прибрати, в інших місцях їх потрібно надійно закріпити до підлоги.

Необхідно оглянути евакуаційні шляхи і виходи, аби переконатися в тому, що вони вільні, нічим не захаращені, мають неслизьку підлогу і в разі виникнення пожежі будуть безпечними для евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях. Двері повинні вільно відчинятися в бік виходу з приміщень. Усі приміщення мають бути забезпечені відповідними знаками безпеки, що вказують напрямок до евакуаційних шляхів і виходів, до первинних засобів пожежогасіння.

Дерев’яні та інші легкозаймисті конструкції мають бути оброблені вогнезахисною сумішшю за винятком вікон, дверей, підлоги і стелажів.

Якщо планується захід з присутністю понад 50 осіб, необхідно вибрати приміщення, забезпечене не менш як двома евакуаційними виходами. Вікна мають бути без глухих ґрат. У разі коли в приміщенні не передбачене електричне освітлення або воно відімкнене, свято проводять упродовж світлового дня.

Місткість обідніх залів кафе і ресторанів має бути відповідною до вимог норм проектування, а в разі їх відсутності визначатися з розрахунку не менше 1,4 м2 на одне посадочне місце.

В обідніх залах належить постійно утримувати вільними основні проходи завширшки не менше 1,35 м, які ведуть до евакуаційних виходів, а також проходи до окремих посадочних місць.

Установку в обідніх залах тимчасових естрад, помостів, освітлювальної та електромузичної апаратури, прокладання кабелів та проводів бажано здійснювати таким чином, щоб не погіршились умови евакуації і дотримувалися вимоги правил улаштування електроустановок.

Також мають бути визначені та обладнані спеціально відведені місця для куріння, улаштування, яких не суперечить вимогам правил пожежної безпеки та чинному законодавству України. На спеціальні місця для куріння зазвичай відводиться не більше 10 % від загальної площі приміщення.

Повна версія статті — в рубриці «Пожежна безпека на підприємстві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №11, 2018.
Автор — Світлана Трошина, заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...