Самостійне санаторно-курортне лікування потерпілого компенсується


Громадяни України, що постраждали на виробництві, і яким, згідно з висновками медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або індивідуальної програми реабілітації, встановлена потреба в санаторно-курортному лікуванні, отримують цей вид медико-соціальних послуг у повному обсязі за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян.

За його словами, навіть у разі самостійного придбання потерпілим путівки в будь-який санаторно-лікувальний заклад за профілем отриманої травми або захворювання, витрачені кошти компенсуються Фондом. Єдиний нюанс – розмір компенсації не повинен перевищувати вартість путівок в санаторії відповідного профілю, з якими робочими органами виконавчої дирекції Фонду укладено договори.

«Для повернення особистих грошових коштів за самостійно придбану путівку людині слід звернутися у відділення виконавчої дирекції Фонду, надати необхідну заяву та документи, що підтверджують оплату вартості путівки, а також заповнений зворотний талон до путівки», – пояснив керівник виконавчої дирекції Фонду.

Він також зазначив, що термін лікування у санаторно-курортному закладі становить 24 дні, а для потерпілих з травмами хребта і спинного мозку – 45 днів. Інвалідам відшкодовуються витрати на проїзд до санаторію і назад, а в разі необхідності може здійснюватися їх транспортування в санаторно-курортний заклад спеціальним автомобільним транспортом у супроводі медичного працівника.

Крім того, Валерій Акопян повідомив, що Фонд, зваживши свої фінансові можливості, поліпшив умови надання санаторно-курортного лікування для інвалідів ІІ та ІІІ груп.

«Якщо до 1 січня 2013 інваліди ІІ групи мали право на безкоштовне санаторно-курортне лікування один раз на два роки, а інваліди ІІІ групи – один раз на три роки, то тепер, на основі рекомендацій індивідуальної програми реабілітації, затвердженої МСЕК, таке лікування може надаватися частіше. Нам вкрай важливо, щоб людина, що втратила здоров’я на виробництві в результаті нещасного випадку або професійного захворювання, якомога швидше його відновила і повернулася до повноцінного життя», – зазначив Валерій Акопян.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків