Роз’яснено принцип мовчазної згоди у сфері виконання робіт підвищеної небезпеки


Роз’яснено принцип мовчазної згоди у сфері виконання робіт підвищеної небезпеки

Принцип діє, якщо суб’єкт господарювання подав заяву та документи в установленому порядку і в повному обсязі

Державна служба України з питань праці роз’яснила, що роботодавець зобов’язаний отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Видає такі дозволи на безоплатній основі центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Згідно з Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки видають як Держгірпромнагляд, так і його територіальні органи (Держпраці та її територіальні органи як правонаступники). Термін видачі дозволу або повідомлення роботодавця, виробника або постачальника про відмову в його видачі – 10 робочих днів з дня отримання документів.

При цьому, у разі якщо у встановлений законом строк суб’єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвільного характеру або рішення про відмову в його видачі, то через 10 робочих днів з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у видачі документа дозвільного характеру суб’єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності. Копія заяви (опису прийнятих документів) з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подачі заяви та документів адміністратору або дозвільному органу.

Принцип мовчазної згоди діє за умови, якщо суб’єктом господарювання (уповноваженою ним особою) в дозвільний орган заяву і документи подані в установленому порядку і в повному обсязі.

Сайт “ЮРЛИГА”