Роботодавці очікують економічної мотивації для інвестицій в охорону праці


10 листопада в Києві відбувся прес-тур «Безпека праці: профілактика травматизму та дивіденди для бізнесу, суспільства, держави», організований Комунікаційною групою ESG за підтримки Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Його учасники відвідали ПАТ «Оболонь» та ознайомилися з роботою підприємства та системою охорони праці.

У заході взяли участь представники всіх сторін соціального партнерства — державних наглядових органів з питань охорони праці, профспілкових організацій та об’єднань роботодавців. Учасники обговорили питання щодо умов, за яких забезпечення безпечних умов праці на виробництві втратить свій нинішній примусовий та витратний характер і стане економічним стимулом розвитку як виробничої безпеки, так і самого підприємства.

Нині витрати роботодавців на ці цілі є досить значними, що впливає на вартість продукції та її конкурентоздатність. З 1 січня 2012 року в Україні очікується введення в дію нового Класифікатора видів економічної діяльності. Види економічної діяльності в ньому будуть більш деталізованими, їх кількість зросте. Кожне підприємство буде змушене пройти перереєстрацію та отримати новий код виду економічної діяльності. Спеціалістами Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за кожним видом економічної діяльності обрахований так званий інтегральний показник. За 10 років накопичилася серйозна статистична база щодо стану травматизму на виробництві, яка дозволила провести цю роботу. За інтегральним показником можна буде розрахувати реальний страховий тариф, який сплачуватиме підприємство з урахуванням стану травматизму у своїй галузі. Фахівці вважають, що такий підхід дозволить покращити ставлення роботодавців до питань охорони праці.


Олеся Щербак