Робота в офісі — як організувати безпечне робоче місце


Робота в офісі — як організувати безпечне робоче місце

Конституція України гарантує кожному право на належні, безпечні і здорові умови праці.

На жаль, роботодавці досить часто шукають шляхи економії у напрямку мінімізації витрат на забезпечення прийнятних умов праці. Робота в офісах, що розташовані у підвальних, складських, тісних, малоосвітлених і поганопровітрюваних приміщеннях, не є рідкістю для сьогоднішніх офісних працівників.

Разом з тим працівник повинен працювати максимально ефективно і відповідально. Безпечні умови праці — не тільки запорука комфортного існування працівників у межах офісу, а в першу чергу — їх здоров’я та працездатності, а відтак і прибутковості підприємства.

При організації роботи офісного працівника необхідно звернути увагу на:

  • приміщення;
  • організацію та обладнання робочого місця;
  • безпеку під час роботи з персональним комп’ютером;
  • мікроклімат;
  • освітлення;
  • рівні шуму і вібрації;
  • електробезпеку;
  • режим праці та відпочинку.

На перший погляд, умови праці на робочих місцях офісних працівників виключають вплив небезпечних і шкідливих факторів на працюючих. А чи так це на справді?

Основні фактори ризиків, які чекають на працівника в офісі пов’язані перш за все з малорухливим способом життя. Це в свою чергу провокує серйозні хронічні захворювання.

Офісному працівнику треба пам’ятати — сидіти шкідливо. Найбільшої шкоди здоров’ю завдає брак руху. Десять років в офісному кріслі можуть на 44% збільшити ризик розвитку раку товстої і прямої кишки, а ті, хто проводять за робочим столом понад 9 годин на день, ризикують заробити серцево-судинні захворювання і діабет. Болі у спині і шиї, остеохондроз, порушення зору, головний біль, запаморочення — відгомони малорухливого способу життя.

Важливе значення мають й ергономічні показники робочого місця. Незручна поза за столом призводить до утворення областей м’язової напруги і спазмів. Результат — болі у спині і шиї, напруження і мігрень. Це означає, що розмір стільця і столу мають пряме відношення до того, наскільки комфортно вам буде працювати.

Ще однією суттєвою проблемою є неврологічні захворювання.

Безперервна робота за комп’ютером несе загрозу для очей. Незалежно від того, носите ви окуляри чи ні, за комп’ютером ви моргаєте приблизно у 5 разів рідше, ніж зазвичай. Як результат, розвивається синдром сухого ока. Він виявляється у бажанні потерти очі, різях, дискомфорті й печінні.

Що робити? Необхідно дотримуватись режиму відпочинку і праці. Щогодини влаштовуйте 5–10-ти хвилинні перерви від монітора, робіть невеличку розминку як для м’язів, так і для очей. В обід вийдіть на неспішну прогулянку. Не забувайте вдома робити фізичні вправи або відвідуйте басейн. Правильно харчуйтеся та зберігайте водний баланс.

Шановні працівники не слід забувати, що ваше здоров’я це перш за все ваша особиста відповідальність. Бережіть себе та пам’ятайте — кожен заслуговує на безпечні та здорові умови праці!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...