Робота у нічний час: чи може бути залучена особа з інвалідністю?


Робота у нічний час: чи може бути залучена особа з інвалідністю?

СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся роботодавець з приводу того, чи не буде порушенням трудового законодавства, якщо працівник з інвалідністю буде залучений до роботи у нічний час?

 

КОМЕНТАР

Згідно з вимогам статей 55 та 63 Кодексу законів про працю України, робота у нічний час та залучення до надурочних робіт осіб з інвалідністю допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Особі, яку визнано особою з інвалідністю, крім довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК), видається індивідуальна програма реабілітації (далі – ІПР) за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

До ІПР включено докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю, обов’язково вказуються: протипоказання за станом здоров’я особи з інвалідністю до професійної діяльності, показані умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форма організації праці, санітарно-гігієнічні чинники).

Раптова смерть працівника підприємства
Формат: запис вебінару0 (800) 219-977

Отже роботодавцю роз’яснено, якщо працівник, який є особою з інвалідністю однієї з груп, надав згоду на роботу у нічний чи понаднормативний час і в його ІПР відсутні будь-які застереження щодо такого режиму роботи, то такого працівника можна залучати до надурочних робіт та роботи у нічний час.

 

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці


«Атестація робочих місць — на відповідність НПА з охорони праці + практичний кейс, як визначити на яких робочих місцях і як проводити таку атестацію, щоб уникнути штрафів»

  • про правове регулювання проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • як визначити які робочі місця слід атестувати за умовами праці — з чого почати та як організувати;
  • про вивчення факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • як складати карти технологічних процесів та обладнання (устаткування), що генерують шкідливі та небезпечні виробничі фактори й виконувати оцінку технічного стану виробничого обладнання.

Консультації та замовлення за телефоном: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Щодо заходів безпеки під час зливання-наливання зрідженого вуглеводного газу з автоцистерни до посудин АЗС
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку Управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...