Результати розслідування нещасного випадку зі слюсарем ТОВ «Перше хімічне об’єднання»


Результати розслідування нещасного випадку зі слюсарем ТОВ «Перше хімічне об’єднання»

03 вересня 2018 року на ТОВ «Перше хімічне об’єднання» (м. Рубіжне) стався нещасний випадок зі слюсарем-ремонтником.

Обставини, за яких стався нещасний випадок, такі: під час проведення ремонту на насосі, який перекачує сірчану кислоту, стався викид сірчаної кислоти з сальникового ущільнення. Слюсар-ремонтник був одягнений у спеціальний одяг, взуття, рукавички та протигаз, але це не врятувало працівника, і він отримав хімічний опік сірчаною кислотою правої кисті, лівого передпліччя, обох колінних суглобів, лівої гомілки – 5,5%. 

Під час розслідування комісія з розслідування нещасного випадку на підприємстві дійшла висновку, що :

  • основною причиною нещасного випадку був незадовільний технічній стан засобів виробництва, а саме – експлуатація запірної арматури з порушенням герметичності в наслідок корозії посадкового місця клапана;
  • супутньою причиною є недостатній контроль за утриманням устаткування у справному стані, не здійснення контролю за правильністю використання робітниками засобів індивідуального захисту.

Згідно п. 33 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопаду 2011 р. № 1232 (далі – Порядку), посадові особи відділу державного нагляду в хімічній промисловості Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Луганській області здійснюють контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування нещасних випадків на виробництві, які сталися на території Луганської області.

За результатами перевірки, встановлено, що комісією з розслідування нещасного випадку не об’єктивно зроблено висновки про причини настання нещасного випадку. Зокрема, в причинах нещасного випадку не зазначена організаційна причина: невикористання засобів індивідуального захисту через незабезпеченість ними.

В матеріалах розслідування вказано, що нещасний випадок стався на ділянці перекачування олеуму, тобто концентрація сірчаної кислоти у робочій зоні перевищувала 80%. Згідно маркування, костюм лавсановий Лаборант К80, у який був одягнений потерпілий, призначений для захисту від сірчаної кислоти з концентрацією до 80%.

При вивченні документів, наданих на захисні окуляри, чоботи, шолом-маску та рукавиці, що були одягнені на потерпілому, встановлено, що вони не призначені для захисту від сірчаної кислоти, в тому числі олеуму, та не відповідають вказаним Нормам; а саме – на ЗІЗ не зазначено їх призначення для захисту від дії сірчаної кислоти.

Враховуючи вищевикладене, необхідно зробити висновок, що слюсар-ремонтник був одягнений у спецодяг, який не відповідає характеру та умовам праці.

Таким чином, комісією з розслідування не вставлені дійсні причини нещасного випадку, що в свою чергу, унеможливлює розробити дієві заходи щодо попередження нещасних випадків на виробництві.

Наголошуємо, що всім підприємствам, де стався нещасний випадок, необхідно відповідально проводити розслідування та ретельно розробляти заходи з недопущення у подальшому їх повторення.

У рубриці «Безпека праці» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» ви завжди можете знайти докладні матеріали щодо розслідувань нещасних випадків на підприємствах.

Читайте у вересневому номері: Щеплення проти невігластва та недбальства

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Луганській області.

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...