Рабські умови праці. Який документ зможе захистити права жінок-мігрантів


Рабські умови праці. Який документ зможе захистити права жінок-мігрантів

Близько 95% жінок-мігрантів працюють за кордоном як покоївки. Зазвичай, умови роботи – рабські. Про це у рамках 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН заявила спеціальний представник Генерального секретаря з міжнародної міграції Луїза Арбур. Про це – у сюжеті Радіо НВ

Жертви

На профільній зустрічі Арбур зазначила, що наразі у світі усього понад 250 млн мігрантів. Половина з них – жінки, які переважно їдуть за кордон в пошуках заробітку і кращого життя для себе і своїх дітей. Але при цьому вони стикаються з величезними проблемами і небезпеками. Жінки у більшій мірі ризикуючи стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації.

“Жінки-мігранти працюють здебільшого нелегально, тому потрапляють у справжню пастку. У них відбирають документи і не сплачують гроші. Часто жінки зазнають сексуальної експлуатації. Опинившись у чужій країні без документів, а деколи й без знання мови, вони позбавлені будь-яких прав”, – сказала Арбур.

Умови праці

Виконавча директорка організації ООН-Жінки Фумзіле Мламбо-Нгкука закликала зміцнити зусилля, спрямовані на захист жінок-мігрантів.

Жінки у більшій мірі ризикуючи стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації

Вона наголосила, що мігранти повинні мати можливість звертатися за правовою допомогою, у тому числі в консульські та дипломатичні установи країн свого походження.

“Технології змінюють і вдосконалюються чи не кожного місяця, але чомусь глобальні проблеми не вирішуються десятиліттями. Досі жінки, які працюють за кордоном, мають жити у постійні напрузі. Вони думають не лише про те, як заробити кошти, а й як уберегти себе. Ніхто не заслуговує на такі умови праці та життя, навіть якщо робота нелегальна. Тому що є ситуації, коли жінки просто вимушені залишити рідну країну”, – зазначила правозахисниця.

Невибагливі до роботи

Робота низької кваліфікації – це, на жаль, реалії для більшості українок, які працюють за кордоном, сказав експерт з трудової міграції та працевлаштування за кордоном Тимур Душко. Українські жінки і досі залишаються не досить вимогливими і беруться за так звану “чорнову” роботу.

Більшість учасників зустрічі на сесії Генеасамблеї ООН покладають великі надії на Договір з міграції, який повинен з’явитися до кінця цього року.

Джерело: “Новое время”

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...