Проведення превентивно-роз’яснювальної роботи щодо недопущення аварій та нещасних випадків на виробництві


Проведення превентивно-роз’яснювальної роботи щодо недопущення аварій та нещасних випадків на виробництві

Вчора, 28 травня 2024 року, за участі першого заступника начальника Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Потоцького Є.О. та фахівців управління гірничого нагляду було проведено інформаційний захід на ВП “Шахта “Центральна” ДП “Мирноградвугілля”, спрямований на напрацювання запобіжних заходів щодо запобігання настанню аварій та нещасних випадків на виробництві.

Нині на значній території Донецької та Луганської областей тривають бойові дії. Проте Україна залишається правовою державою, де законодавством не допускається послаблень чи порушень конституційних норм і прав людини на безпечні і здорові умови праці.

Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Статтею 4 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці. Запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням та базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Проте, на жаль, зберігаються ризики виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій на виробництві. І є випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку.

Прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

 

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність за порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, про нещасний випадок на виробництві, а саме – накладання штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Приховуючи настання та не проводячи розслідування нещасного випадку створюється загроза повторення подібних нещасних випадків. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочих місцях, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. А також на законного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Як підготуватися до візиту інспектора Держпраці. Чек-лист та найактуальніші зміни і доповнення у законодавстві. Практикум

Матеріали до теми


Про виплату потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві
Коли призначається виплата у разі нещасного випадку Щомісячна страхова виплата призначається потерпілому з дня встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності ...
Безпечна утилізація рослин-шкідників
Тематичний тренінг з питань безпечного скошування механічним способом рослин-шкідників, зокрема борщівника Сосновського, проведено для працівників виробничих бригад Національного природного парку ...
Консультації Держпраці з питань безпечної експлуатації транспортних засобів
Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про: умови праці на лінії; місця вантажно-розвантажувальних робіт; особливості вантажу, що перевозиться. Необхідно випускати ...