Проведення медичного огляду працівників у період дії воєнного стану


Проведення медичного огляду працівників у період дії воєнного стану

ЗАПИТАННЯ

Чи можна на період дії воєнного стану перенести строки проведення медичного огляду працівників або допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов?

 

ВІДПОВІДЬ

Із 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Проте сьогодні відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, ст.169 КЗпП, роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (далі – медичний огляд працівників).

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: (063) 590-97-54  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Процедуру проведення медичних оглядів працівників визначено «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за № 846/14113 (далі – Порядок).

Роботодавець несе відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів.

Раніше писали:

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Джерело: Управління Держпраці


Спецвипуск № 3, 2022 «Медогляди — що має знати спеціаліст з ОП»

Унікальне тематичне видання від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека», яке виходить щокварталу і за наповненням є справжнім підручником з вузькопрофільною інформацією.

(063) 590-97-54 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Роботодавець відшкодовує працівнику оплачений ним попередній медогляд: чи оподатковується ПДФО?
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, статтею 165 якого визначено перелік доходів, які не включаються до загального місячного ...
З жовтня 2024 року запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій
Команда МОЗ реалізувала низку нормативних змін, спрямованих на збереження та зміцнення здоровʼя українців від самого народження. Адже держава зацікавлена в ...
Роботодавцям про проведення медичних оглядів працівників певних категорій
Процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, ...