Проблеми виробничого травматизму у лісовій галузі


Проблеми виробничого травматизму у лісовій галузі

Загалом на виробництві в галузі лісового господарства України протягом 2016 року травмовано 74 працівники проти 58 в 2015 році (+16), в тому числі смертельно травмовано 17 осіб проти 12 за аналогічний період 2015 року (+5), з них в 10 випадках в державних лісогосподарських підприємствах проти 8 в 2015 році (+2), в приватних підприємствах 7 проти 2 в 2015 році (+5). Таким чином: в 1 кварталі смертельно травмовано 5 осіб, у 2 кварталі – 2 особи, у 3 кварталі – 7 осіб, у 4 кварталі — 3 особи. За кількістю нещасних випадків зі смертельними наслідками (на 100 тис. працюючих) серед усіх галузей, лісова галузь займає перше місце.

Аналіз травм за професією показує, що в основному  смертельні травми отримали лісоруби, які мають 6 розряд, вищу кваліфікацію та значний досвід роботи.

Основною причиною нещасних випадків є — невиконання вимог посадових інструкцій,  інструкцій з охорони праці, що стало наслідком відсутності або недостатнього контролю з боку керівників вищої та середньої ланки за дотриманням працівниками вимог безпеки під час виконання робіт, а також за дотриманням працівниками виробничої та трудової дисципліни, а з боку працівників – людський фактор. Таким чином, безпека стосується людей, їхніх думок і вчинків, їх ставлення до себе й до виконуваної роботи, бо ж саме люди є вирішальним фактором в дотриманні правил безпеки на робочих місцях.

Так,  2016 року на виробництві в галузі лісового господарства Волинської області  сталося  два нещасних випадки зі смертельним наслідком.

15 січня бригада ДП «Колківське ЛГ» проводила лісосічні роботи у виділі 8.2 кварталу 6   Рудниківського лісництва. При звалюванні одного з дерев, яке кроною зачепилось за інше, що знаходилось за межею лісосіки, воно зависло. При стягуванні, зависле дерево викорчувало те, на якому воно зависло, внаслідок чого дерева кронами впали на лісоруба, який в момент падіння зайшов в небезпечну зону, хоча до того перебував в безпечному місці.

22 липня кранівник ДП «Колківське ЛГ» під час подачі лісоматеріалів на брусувальний верстат, виконуючи роботу за пультом управління по переміщенню вантажу, впав з кранового майданчика. При падінні вдарився головою в елемент підкранової колії отримавши тяжкі травми голови, був госпіталізований до Маневицької ЦРЛ, де помер 26.07.2016 року.

Під час розслідування нещасних випадків  інспекторським складом Управління Держпраці у Волинській області проводились позапланові перевірки стану промислової безпеки та охорони праці, під час яких було виявлено порушення.

З метою зниження загального та недопущення в подальшому смертельного травматизму в галузі лісового господарства, керівника ДП «Колківське ЛГ» заслухали на колегії Управління Держпраці у Волинській області. Після цього керівництво лісгоспу  усунуло виявлені порушення та недоліки, витратило на придбання спецодягу, ЗІЗ, і покращення роботи з охорони праці  приблизно біля 700 тисяч гривень, однак,  в кінці лютого 2017 року на цьому ж підприємстві тільки вже в Осницькому лісництві знову трапився нещасний випадок зі смертельним наслідком (загинув помічник вальника лісу). В усіх трьох випадках технічних причин настання нещасного випадку комісія по розслідуванню не встановила, а ось організаційні — невиконання вимог посадових  інструкцій та інструкцій  з охорони праці і психофізіологічні – особиста необережність комісією підтверджені в кожному випадку,  а тому стан смертельного травматизму на  даному підприємстві викликає особливу тривогу.

Для вирішення проблеми росту смертельного травматизму в галузі лісового господарства керівникам суб’єктів господарювання необхідно підвищити рівень відповідальності посадових осіб за допущення нещасних випадків на виробництві, що сталися внаслідок порушення вимог статті 13 Закону України «Про охорону праці», працівників, що не дотримуються вимог ст.14  Закону України «Про охорону праці», а  також, в разі виконання робіт і експлуатації обладнання підвищеної небезпеки без відповідних дозволів.

Вячеслав Савенко, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Волинській області

Джерело: lutsk.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання