Про правила безпеки під час виконання газонебезпечних робіт


Про правила безпеки під час виконання газонебезпечних робіт

У зв’язку з підвищенням температури територіальне управління Держгірпромнагляду у Кіровоградській області звертається до суб’єктів господарювання, які виконують газонебезпечні роботи та експлуатують каналізаційні мережі, з нагадуванням про правила безпеки.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути будь-яких нещасних випадків під час робіт у колодязях, інших замкнених просторах.

З метою запобігання нещасним випадкам Держгірпромнагляд пропонує на підприємствах:

  • провести позачерговий інструктаж працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, які виконують роботи підвищеної небезпеки;
  • забезпечити постійний контроль повітряного середовища під час виконання газонебезпечних робіт;
  • обмежити проведення газонебезпечних робіт у разі високих температур повітря;
  • газонебезпечні роботи виконувати тільки в присутності відповідальних працівників підприємства.

З метою попередження таких чи подібних надзвичайних подій слід пам’ятати про основні заходи безпеки під час виконання робіт у замкнених просторах. До них належать роботи в спорудах інженерних комунікацій (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електропостачання, мережі ліній зв’язку та телекомунікацій тощо), спеціалізованих спорудах (наприклад, у силосній або сінажній башті, гноєзбірнику) та ємностях технологічних установок.

До самостійного виконання робіт у замкненому просторі допускається особа не молодше 18 років, яка має спеціальну освіту, стаж роботи за основною професією не менше одного року та пройшла відповідний медичний огляд із психофізіологічною експертизою.

Робота в замкненому просторі виконується за нарядом-допуском під керівництвом відповідального за роботи (майстра, бригадира) і після проведення цільового інструктажу щодо безпечних методів праці; потребує забезпечення засобами виробництва та захисту, передбаченими видом виконуваних робіт.

Слід завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого — по одній особі-страхувальника).