Про належне утримання будівель щодо їх технічного стану


Про належне утримання будівель щодо їх технічного стану

Відповідно до вимог статей 13, 44 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець, зокрема, забезпечує належне утримання будівель і споруд, здійснює моніторинг їх технічного стану.

Термінологія

Згідно з ДБН В.1.2-5:2007:

  • моніторинг – нагляд за технічним станом будівельного об’єкта, його частин, окремих конструкцій або основ з оцінюванням їх деформацій та несучої здатності, стійкості та придатності до експлуатації;
  • технічний стан об’єкта – рівень відповідності конструктивних елементів і технологічних параметрів об’єкта вимогам нормативної та проєктної документації; – обстеження об’єкта – процес отримання якісних і кількісних показників експлуатаційної придатності об’єкта, його елементів та конструкцій, що характеризують технічний стан об’єкта.

 

Як визначати категорії приміщень з вибухопожежної та пожежної небезпеки — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Також «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників» НПАОП 0.00-7.11-12 передбачають, що на підприємстві повинні бути створені для кожного працівника здорові і безпечні умови праці. При цьому необхідно дотримуватись таких основних принципів запобігання небезпекам:

  • виключення небезпек, якщо це є можливим і реальним;
  • обмеження небезпек, яких уникнути неможливо;
  • усунення небезпек у їх першоджерелах, виключення або максимальне обмеження впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників;
  • забезпечення пріоритету колективних засобів захисту над індивідуальними;
  • врахування людського фактора, зокрема під час вибору засобів виробництва, технології, організації праці, устатковання робочих місць тощо.

Конструкція і міцність будівель та споруд, призначених для розміщення робочих зон, повинні відповідати їх призначенню.

 

Головний державний інспектор відділу нагляду з питань безпеки праці північного напряму управління інспекційної діяльності у Донецькій області Пантєлєєв С. П.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити: 0 (800) 219-977

Джерело: Управління Держпраці


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...