Пожежі атакують Україну: щодня горять 70 будинків, 13 машин і гинуть 5 осіб


Пожежі атакують Україну: щодня горять 70 будинків, 13 машин і гинуть 5 осіб

В Україні зростає число загиблих і травмованих на пожежах – за минулий рік у вогні загинуло 2009 осіб, з них – 47 дітей. У 2017-му смертей було менше – 1819 осіб. У той же час рятувальникам вдалося вирвати з лап вогню 2335 чоловік, в тому числі і 350 дітей.

У той же час в Інституті цивільного захисту України відзначають, що число самих пожеж за весь минулий рік у порівнянні з 2017-м скоротилося на 5% і склало 78 тис. Фахівці також підрахували, що кожен день в країні відбувалося в середньому 215 пожеж, на яких гинули 5 осіб. Щодоби вогонь ушкоджував близько 70 будівель та 13 одиниць транспорту. Крім того, статисти заявили, що в минулому році, вперше за 7 років, збільшилася кількість загиблих в результаті пожеж. І уточнюють, що росте число загиблих на пожежах саме в житлових приміщеннях. Як приклад рятувальники наводять випадок масової загибелі людей в селі Рожище Волинської області, коли причиною трагедії стала звичайна недбалість.

“У будинку було відсутнє електроосвітлення, тому сім’я використовувала свічки. Вони-то і стали причиною загоряння. Жінки намагалися погасити полум’я, не прислухалися до закликів родички залишити палаюче житло. Через захаращеність житла ганчірками, пластиковими пляшками вогонь швидко охопив приміщення, і три жінки загинули”, – повідомили в Інституті цивільного захисту. 

Експерти виділили чотири основні причини пожеж в країні, звертаючи увагу на те, що по кожній з них спостерігається зростання в порівнянні з минулими роками. На першому місці – необережне поводження з вогнем, на другому – порушення правил безпеки при облаштуванні та експлуатації електроустановок. На третьому місці в списку – неправильна експлуатація печей і теплоустановок, і на четвертому – підпали.

Рятувальники підтверджують, що часто пожежі трапляються через недбалість людей.

“Деякі з адрес, де постійно трапляються НП, ми вже знаємо напам’ять. Роз’яснюємо техніку безпеки, але громадяни не завжди до цього прислухаються”, – говорить співробітник найбільшої пожежної частини України Марина Коцупей.

А глава ДержНС Микола Чечоткін після масових перевірок шкіл, ТРЦ і інших установ заявив, що з кричущими порушеннями пожежної техніки безпеки в країні працюють 220 шкіл та садочків, а також 30 лікарень. 

Літочки і Одеса — винних поки що немає

За останні чотири роки в Україні відбулося три резонансних пожежі, на яких загинули люди. Незважаючи на те що відразу після цих трагедій були відкриті кримінальні провадження, вердиктів судів поки немає. Нагадаємо, в травні 2016 року в селі Літочки Броварського району під час пожежі в нелегальному будинку для літніх людей загинули 18 осіб. Причиною трагедії прокуратура Київської області назвала недотримання пожежної техніки безпеки. Як з’ясували кореспонденти “Сегодня”, побувавши на місці трагедії, однією з версій пожежі було куріння одного зі старих в ліжку. Саме ж приміщення було оброблено горючими матеріалами, які при загорянні не залишили ні старим, ні чергувала там медсестрі жодного шансу на виживання. Зараз, через три роки, вироку суду у цій справі так і немає. Як розповіла “Сегодня” спікер прокуратури Київської області Мар’яна Гайовська, найближчим часом має відбутися підготовче засідання суду. Підозрюваному, власнику цього пансіонату, загрожує до 8 років в’язниці.

Не завершено судовий процес, в якому на лаві підсудних знаходиться директор одеського табору “Вікторія” Петрос Саркісян. Нагадаємо, у вересні 2017 року загорівся житловий корпус, в якому знаходилися діти. Три дівчинки згоріли живцем. Проведені експертизи показали, що табір був побудований з порушеннями: дерев’яні стіни були погано просочені протипожежною сумішшю, були проблеми і з пожежною сигналізацією.

А ось найбільша промисловий пожежа сталася в червні 2015 року. Нагадаємо, тоді поблизу міста Василькова Київської області зайнялася нафтобаза. Рятувальники гасили полум’я близько тижня, за цей час на гасінні загинуло шестеро пожежників, 15 отримали травми. Через колосальну задимленість території влада порекомендувала тоді місцевим жителям евакуюватися. Згодом причиною пожежі експерти назвали недбалість персоналу. Неофіційно правоохоронці розповіли нам тоді, що одна з версій трагедії – необережність при перекачуванні нафтопродуктів з одного резервуара в інший.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на пожежах в Україні з початку року загинуло понад 300 осіб. Крім того, рятувальники повідомили, що за цей час їм вдалося врятувати з вогню 195 осіб.

Джерело: Сьогодні

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...