...

Пожежа у ТРЦ: що робити у випадку займання, аби врятуватися


Пожежа у ТРЦ: що робити у випадку займання, аби врятуватися

2 лютого у місті Первомайськ на Миколаївщині загорівся ТЦ «Епіцентр». Пожежа виникла о 12:58 на площі близько 800 квадратних метрів. Пізніше вона поширилася та охопила близько 4000 квадратних метрів. Будівля горіла майже шість годин. Від полум’я ніхто не постраждав.

До гасіння залучили майже 200 осіб та 35 одиниць техніки.

Подробиці пожежі в «Епіцентрі»

У поліції Миколаївської області повідомили, що 37-річний чоловік прийшов в торговий центр з ножем і сокирою. У відділі лакофарбових товарів він почав розливати легкозаймисті рідини.

Один з охоронців центру намагався його затримати, на що у відповідь чоловік ударив його сокирою, і підпалив приміщення, після чого кинувся бігти. Інші охоронці наздогнали і затримали зловмисника у дворах, де ще один зі співробітників отримав удар сокирою.

Вже стало відомо, що чоловік, якого затримали за підпал «Епіцентру», був в стані алкогольного сп’яніння. Він приїхав до міста спеціально, щоб підпалити гіпермаркет. За словами затриманого, у нього були погані відносини з директором первомайського «Епіцентру».

За інформацією правоохоронців, чоловік вже притягувався до кримінальної відповідальності. Йому висунули звинувачення за статтями про умисне знищення або пошкодження майна та замах на вбивство.

Головний лікарь Первомайської центральної лікарні Олег Чекрижов повідомляє, що одному з охоронців зробили операцію — витягли з мозку уламок черепа. «Живий, прооперований, з мозку дістали уламок кістки черепу. Наразі його життю загрози немає», — заявив Чекрижов.

Як бути, якщо під час шопінгу раптом займається торговий центр чи магазин?

Експерти нагадали про прості правила, які можуть врятувати життя.

Якщо у торгівельному центрі, супермаркеті чи магазині раптом трапляється загоряння, то перше, що треба шукати, — зелений значок, який виведе вас до пожежного виходу.

Відповідальний за пожежну систему в одному зі столичних торгівельних центрів Олександр наголошує на тому, що біжучи до виходу відвідувачам не варто братися за пожежні шафи чи вогнегасники: «Ваше завдання евакуюватися, а не загасити».

За день цей торговий центр в середньому відвідує 50 тисяч людей. Однак де пожежний вихід і який значок на нього вказує — з гостей майже ніхто не знає. У пожежі в Первомайську постраждалих не було, бо їх вчасно евакуювали працівники закладу. Тож, при займанні варто не панікувати і пам’ятати, що ані ліфти, ані ескалатори не працюють.

Якщо задимлення надто сильне, то краще повзти — так менше шансів учадіти: «Відвідувачі повинні залишити комплекс, рятуючи виключно власне життя», — наголошують фахівці.

Найчастіше пожежі у торгівельних центрах та магазинах трапляються через недотримання правил безпеки. А основними порушеннями досі залишаються несправні пожежні сигналізації і відсутність достатньої кількості вогнегасників. Причини ж займання звичному оку зазвичай не помітні.

«Несправна проводка або відкриті джерела електричних проводів, можуть бути оголені в підсобних приміщеннях, де зазвичай не перебувають люди», — пояснює експерт з пожежної безпеки В’ячеслав Дяков.

За матеріалами ЗМІ

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...