Порядок допуску працівників до роботи обговорили представники підприємств Шостки


Порядок допуску працівників до роботи обговорили представники підприємств Шостки

Новоприйняті на підприємство працівники окрім первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи мають пройти стажування під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників.  

На цьому наголосили фахівці Держпраці на семінарі за участю суб’єктів господарювання Шостки. Захід відбувся на базі  КП «Шосткинський казенний завод «Зірка», до обговорень долучилися представники ТОВ «Шосткинський елеватор», ТОВ  НПП «Технологія», ПП «Шляховик-Шостка», Держ НДІХП, ТОВ «Шосткатепло», ТОВ «Вант», ПАТ «БЕЛЬ Шостка Україна», ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат», ПП «Івушка-Шостка».

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Сумській області Олег Самусь зазначив, що стажування проводиться, як правило, під час професійної підготовки на право виконання робіт підвищеної небезпеки у випадках, передбачених нормативно-правовими актами з охорони праці. Тривалість повинна бути не менше 2-15 змін, або ж дублювання протягом не менше шести змін, у залежить від стажу і характеру роботи, а також від кваліфікації працівника.

Утім не всі посади та професії потребують такого стажування. Їх перелік визначає керівник підприємства згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці.

На ряду з цим роботодавцю надається право своїм наказом звільняти від проходження стажування працівника, який має стаж роботи за відповідною професією не менше 3 років або переводити з одного підрозділу до іншого, де характер роботи та тип обладнання, на якому він працюватиме, не змінюються.

Головний державний інспектор Держпраці зауважив, що стажування проводиться на робочих місцях свого або іншого подібного за технологією підприємства.

Так до самостійного виконання робіт працівник допускається розпорядженням роботодавця після закінчення стажування та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Сумській області.

Матеріали до теми


З чого почати роботу спеціалісту з ОП в новій юрособі: розповідаємо покроково
Наше життя не стоїть на місці: більшість процесів як у суспільному, так і у виробничому середовищі безупинно та стрімко розвиваються. ...
Захист працівників під час роботи з екранними пристроями
Роботодавець повинен: поінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних та шкідливих виробничих факторів ...
Попередження виробничого травматизму: основні моменти
Попередження виробничого травматизму здебільшого залежить від свідомості кожного працівника. Роботодавець повинен дбати про тих людей, які працюють на нього. Інформувати ...